Нещодавно закінчився 15-й сезон кулінарного шоу “МастерШеф”. Перемогу здобула Ненсі Топко, що отримала можливість навчатися у відомій французькій школі Le Cordon Bleu. На фінал вона приготувала галійського восьминога з соусом ромеско та картоплею фондан. Його вигляд вражав, оскільки гарно підрум’янені щупальця молюска були у поєднанні з сонячно-жовтою картоплею, а соус став яскравим акцентом.
Навіть через екран телевізора можна було відчути його неймовірний аромат. Однак переможниці не вдалося справити враження на суддів, через деякі нюанси, ймовірно, пов’язані з хвилюванням та обмеженим часом на приготування. Проте приготувати цю смачну страву можна і вдома. Хоча рецепт має свої особливості і включає екзотичні інгредієнти, саме вони здатні вразити ваших близьких чи гостей. Тож готуємо разом!
Галійський восьминог з соусом ромеско та картоплею фондан
Вам знадобиться:
Для страви:
- восьминог – 300 г
- цибуля – 1 шт.
- картопля – 3 шт.
- олія соняшникова – 15 мл
- масло вершкове – 170 г
- курячий бульйон – 200 мл
- зубки часнику – 2 шт.
- чебрець – 1 гілочка
Для соусу:
- перець болгарський червоний – 1 шт.
- хлоп’я мигдалеві – ½ ст.
- масло оливкове – 0,3 ст.
- оцет винний червоний – 2 ст. л.
- вода – 1 ст. л.
- часник – 1 зубчик
- сіль – ½ ч. л.
- перець чорний мелений – ¼ ч. л.
- перець чилі – 1 шт.
Як готувати:
Приготування восьминога та картоплі
Ретельно промийте восьминога і помістіть у каструлю. Додайте нарізану цибулю та сіль. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Коли вода закипить, зменшіть вогонь і варіть восьминога протягом 50 хвилин. По завершенню, зніміть з вогню та залиште охолонути. Потім вийміть його з води і викладіть на тарілку.
Наступний етап – приготування картоплі. Очистіть її, промийте холодною водою і наріжте на кільця товщиною 1,5-2 см. Часник очистіть і роздавіть. На сковороді розігрійте олію. Викладіть картоплю і обсмажуйте з обох сторін до золотистого кольору (близько 5-6 хвилин).
Потім зменште вогонь і додайте шматочки вершкового масла на сковороду, щоб вони розтанули навколо картоплі. Готуйте ще 5 хвилин. Далі додайте бульйон і тушкуйте 5 хвилин. Потім додайте гілочки чебрецю та часник. Накрийте кришкою, зменшіть вогонь до середнього та томіть 20 хвилин. Готовність перевіряйте ножем чи шпажкою – картопля має бути м’якою.

Приготування соусу
На грилі або у духовці підсмажте болгарський перець (приблизно 10 хвилин). Він повинен стати м’яким, а шкірка гарно відділятись. Перекладіть у поліетиленовий пакет та залиште на 10-15 хвилин. Після цього зніміть шкірку і очистіть від насіння. Наріжте невеликими шматочками.
На добре розігрітій сковороді підсмажте мигдальні пластівці до золотистого кольору. У блендері поєднайте запечений перець і мигдаль, додайте оливкову олію, оцет, воду, подрібнений часник, сіль, перець та перець чилі. Змішайте до однорідної маси.
Формуйте страву: на тарілку викладайте картоплю і поливайте соусом. Зверху викладайте щупальця восьминога. Прикрасити можна гілочкою зелені.
Порада від Інформатора: уникайте переварки восьминога, оскільки він стане жорстким. Також уважно стежте за картоплею – вона не повинна стати темною, проте і не лишайте її напівсирою, як це сталось у переможниці МастерШеф. Не шкодуйте спецій, страва має бути пікантною, а не прісною. Можна додати підкопченого перцю для особливих ноток.