ВДНГ готується до великих гастрономічних змін — тут буде створено Food Plaza, що об’єднає різноманітні формати харчування в одному просторі. Тепер реалізується перший етап: концептуалізація та проєктування, які визначать, як модернізувати й оновити застарілі зони. Організатори також запрошують заклади подавати заявки для участі в новому гастропроєкті.
Вже у 2026 році на території Національного експоцентру запрацює великий гастрономічний простір просто неба під робочою назвою Food Plaza. Як повідомляють організатори, його розмістять за павільйоном №10, неподалік від Kitchen&Garden та басейну Pirs39. Це місце об’єднає ресторани, кафе, фудтраки, фрешмаркет, бари, дитячі ігрові зони та навіть урбан-пляж.
Усі зони матимуть єдину стилістику та будуть інтегровані в зелену територію, щоб не закривати вигляди на архітектурні пам’ятки. Загалом Food Plaza складатиметься з кількох функціональних частин: стаціонарних ресторанів з повним циклом приготування, фудтраків та барів під навісами, зеленої “Теплої алеї” з кафе та фотозонами, ринку сезонних продуктів, дитячого простору в екостилі та панорамної барної сцени на пляжі. Також передбачені зони відпочинку, вечернє декоративне освітлення та місця для проведення різноманітних заходів.
Як зазначив директор із розвитку ВДНГ Євген Мушкін, основна мета проєкту — поєднати естетику сучасного фудкорту з природною тінню дерев і продумати всі деталі від зонування до логістики, щоб забезпечити комфорт для відвідувачів. Нова локація повинна безперешкодно вміщати будь-яку кількість гостей, і все буде організовано так, щоб ніхто не відчув незручностей або черг.
Наразі триває набір резидентів серед ресторанів, власників фудтраків і мобільних кухонь. Заявки можна подавати через онлайн-форму. Заклади, які вже працюють на Липовій алеї чи в інших зонах ВДНГ, збережуть свої місця і отримають пріоритет для приєднання до нового простору.
Створення Food Plaza стане другим етапом масштабної модернізації гастрозони Експоцентру. За попередніми розрахунками, новий фудкорт зможе збільшити площу та різноманітність харчування в півтора рази в перший сезон і до двох з половиною разів у майбутньому. Амбітне завдання, яке стоїть перед командою, — зробити так, щоб кияни їхали на ВДНГ також і заради їжі.
На ВДНГ будують памп-трек: кататимуться без педалей і поштовхів
Інформатор повідомляв, що в Урбан-парку ВДНГ розпочали будівництво сучасного памп-треку — це хвилеподібна асфальтована траса, на якій можна набирати швидкість без педалювання або поштовхів. Її розробляють для велосипедистів, скейтерів, самокатників і ролерів, як зазначають у ВДНГ. Подібні об’єкти є символами вуличної культури у всьому світі, і тепер така траса з’явиться й у Києві. Нову інфраструктуру планують відкрити до 31 серпня 2025 року. Під час робіт доступ до скейт-парку і прилеглої зеленої зони буде тимчасово обмежено.
Також ми згадували, що на території ВДНГ у Києві відбувся третій фестиваль “Книжкова країна” — одна з найбільших літературних подій в Україні. Цьогорічна програма стала ще насиченішою: понад 300 заходів — від презентацій літературних новинок до концертів і театральних постановок. Ключовим візуальним акцентом фестивалю став квітковий декор, перетворивши простір на яскраву весняну інсталяцію з фотозонами та арт-об’єктами.