Грузинська кухня здивує вас різноманіттям смакових відчуттів та запаморочливими ароматами. Її характерною рисою є вміле поєднання м’яса, свіжих овочів і прянощів, а також смачних сирів, хлібобулочних виробів і десертів. Найбільш відомі національні страви включають хачапурі, хінкалі, сациві, чахохбілі, лобіо, чанахі, чурчхелу і шашлик (мцваді). Тут кожен знайде щось для себе і не залишиться байдужим. Ця кухня також заполонила серце відомого французького актора П’єра Рішара.
Він – справжній імпровізатор і геніальний артист, що може спілкуватися з аудиторією навіть без слів. Так, усе це про неймовірного П’єра Рішара, який 16 серпня відзначає своє 91-річчя. Його найвідоміші комедійні ролі відомі з фільмів “Високий блондин у чорному черевику”, “Повернення високого блондина”, “Іграшка”, “Невезучі”, “Татусі” та “Втікачі”. Також у його творчому портфоліо є роль закоханого кухаря у грузинському фільмі “Тисяча і один рецепт закоханого кухаря”. Саме під час цих зйомок П’єр Рішар відкрив для себе магію кавказької кухні. Одну зі страв, а саме аджапсандал, він виділив окремо як неймовірно смачну.
Основні інгредієнти аджапсандала – баклажани, перець, помідори, часник і спеції. До овочів також додають м’ясо. Загалом існує безліч варіантів приготування цієї страви. Але успіх страви залежить від якості інгредієнтів. Овочі повинні бути свіжими та стиглими, а м’ясо – нежирним. Важливо не переборщити зі спеціями. Їх має бути багато, але все ж у межах розумного. Тож давайте приготуємо класичний кавказький аджапсандал.
Аджапсандал з м’ясом по-грузинськи
Вам знадобиться:
- яловичина – 1 кг
- болгарський перець – 5 шт.
- цибуля – 6 шт.
- баклажани – 5 шт.
- помідори – 5 шт.
- перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- базилік – невеликий пучок
- часник – 5 зубчиків
- коріандр мелений – 1 ч. л.
- кінза, кріп, петрушка – по 1 пучку
- рослинна олія – 100 мл
- томатна паста – 2 ст. л.
- сіль – 3 ст. л. для засолу баклажан
- сіль – 1 ст. л. для основної страви
Як приготувати:
Цю страву найкраще готувати на мангалі, але можливо також у домашніх умовах. Промийте помідори, перець і баклажани. Нанизуйте їх на шампури і відправляйте на вогонь, або ж викладайте на лист і ставте у духовку. Коли овочі підрум’яняться, дайте їм трошки охолонути і зніміть шкірку. Дрібно наріжте їх і покладіть у миску.
Тепер переходьте до приготування м’яса. Вийміть його на решітку і обсмажте з обох сторін по кілька хвилин. Якщо ви готуєте вдома, це можна зробити на сухій сковорідці. Наріжте м’ясо шматочками товщиною близько 2 см. Потім наріжте цибулю напівкільцями.
Розігрійте казан або велику сковороду, налийте олію, додайте цибулю і обсмажте. Коли вона стане золотистою, додайте томатну пасту, ретельно перемішайте. Через кілька хвилин додайте аджику, потім викладіть м’ясо, перемішайте. Посоліть і додайте спеції. Потім тримайте кілька хвилин, після чого додайте запечені овочі та дрібно нарізаний часник.
Перемішайте суміш і дайте покипіти 5 хвилин. Наприкінці додайте зелень і тримайте на вогні ще кілька хвилин, потім зніміть з плити. Смачного!
Порада від Інформатора: рекомендуємо обирати рожеві помідори – вони більш солодкі і не дадуть страві надмірної кислинки. Баклажани краще використовувати молоді або сорту “Геліон”, адже у них майже немає насіння, через що страва виходить ніжнішою. Спецій не жалкуйте, але також не переборщуйте, адже вони можуть заглушити аромат овочів.