Українці ставляться до різдвяної вечері вельми серйозно, насолоджуючись запахами з ароматних горщиків – разом зі святковими музикою та фільмами. Хтось готує 12 страв, включно з пшеничною кутею, узваром та варениками, а хтось запікає індичку. Ми пропонуємо чудову й не менш смачну альтернативу до вашого різдвяного столу – смажена качка, як її готують в Данії.
Рецепт різдвяної смаженої качки по-датськи сподобається всім! Готувати його просто. А щоб було ще смачніше, Інформатор має для вас вже традиційну кулінарну пораду.
На приготування цієї різдвяної страви – справжньої окраси святкового столу – у вас піде близько двох годин. На підготовку піде 10 хвилин, на приготування – година 40 хвилин, та страві слід відпочити ще 10 хвилин.
Смажений гусак по-данськи
Вам знадобиться:
- Качка або гусак – 3 кг.
Для начинки:
- Буряк – 1 штука.
- Яблуко, апельсин – 1 штука.
- Червона цибулина – 1 штука.
- Коріандр в зернах – 1 чайна ложка.
- Перець запашний – 1 чайна ложка.
- Гвоздика – 3 штучки.
- Чорнослив – 4 штучки.
- Чебрецю сушений – 10 гілочок.
- Лаврушка – 2 листки.
- Сіль і чорний перець – до смаку.
Як готувати:
Вийміть нутрощі качки й відкладіть. Якщо в порожнині багато жиру, вийміть його і збережіть для розтоплення для смаженої картоплі.
Далі зробіть начинку. Наріжте буряк, яблуко (чи апельсин) та цибулю кільцями по 2 см, крупно подрібніть спеції, потім змішайте всі інгредієнти для начинки в мисці та приправте. Проштовхніть суміш для начинки в порожнину качки, притиснувши її. Потім закрийте качку зубочистками та натріть зовні сіллю й перцем.
Розігрійте духовку до 160 C. Час смаження качки становить 40 хвилин за кілограм, увімкніть духовку до 220 C протягом останніх 20 хвилин. Викладіть качку грудкою вниз на решітку, встановлену над формою для смаження, потім налийте в форму 500 мл води та запікайте протягом години. Переверніть качку так, щоб вона лежала грудкою догори, і переконайтеся, що у формі для запікання постійно є рідина.
Коли качка готова, дістаньте її й залиште відпочити на 10 хвилин. Коли качка відпочине 10 хвилин, розріжте її на шість-вісім частин, викладіть на блюдо та подавайте з начинкою, підливою та гарнірами на вибір.
Порада від Інформатора: під час смаження качки додайте потрошки до соку у формі для смаження протягом останніх 30 хвилин. Або додайте лише серце та нирки, а печінку обсмажте на вершковому маслі, добре приправте та подавайте на тостах. Рідина, яка залишилася у формі для смаження – ваша підлива.