Хильнемо борщу з келиха: у Києві створили коктейль як новий погляд на національну страву

До Дня Києва, який столиця святкуватиме 25 травня, ресторан “Сто років тому вперед” та бар KYI презентували новий напій – коктейль “Борщ”. Напій створений за мотивами національної страви та на її честь.  А ідея належить шеф-бармену Івану Носку, який після дегустації борщу від Євгена Клопотенка вирішив втілити його смак у келиху.

Як повідомляє команда закладу “100 років тому вперед”, напій виготовлено на основі горілки, настояної на буряку й чорному ферментованому часнику. До складу також входять червоний вермут, мескаль, мед, мікс кислот, а також буряковий і горіховий бітери. Головна смакова нота – умамі, яку дає чорний часник. Коктейль має міцність 19% та продається в скляних банках об’ємом 150 мл, коштує  360 грн.

Презентація відбудеться 23 травня о 19:00 у ресторані “Сто років тому вперед” на вул. Володимирській, 4. За баром – автор рецепта Іван Носко та “борщовий натхненник” Євген Клопотенко. Вони не лише готуватимуть коктейлі, а й поділяться історією створення напою. Вхід вільний.

Коктейль уже можна придбати у “100 років тому вперед”, барах KYI та LoggerHead. Для охочих скуштувати новинку вдома діє доставка Новою поштою, а в Instagram бару KYI повідомили й про акційну пропозицію 3+1: при покупці трьох банок четверту дарують.

Реакція соцмережі – від коментарів на кшталт “Культовий борщ у банці” до “А так можна було?” – свідчить, що попит є. Дехто вже планує закупівлю на всю сім’ю, інші жартують про те, що лишилось тільки продавати юшку. Але всі погоджуються в одному: такого борщу вони ще не куштували. Нагадаємо, у 2022 році борщ був визнаний елементом нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Тепер у нього є і рідкий, але міцний продовжувач традиції у келиху.

У Києві презентували коктейль на честь Шона Пенна та продавали напої для підтримки українських героїв

Нагадаємо, Інформатор розповідав, що у закладі Saint Bar, що розташований на вул. Богдана Хмельницького у Києві, презентували коктейль “Superpower”.  Його назвали на честь однойменної документальної стрічки, що її відзняв голівудський актор та режисер Шон Пенн про війну в Україні. Коктейль буде благодійним, тобто половину від вартості кожного напою передаватимуть на підтримку працівників закладу, що долучилися до лав ЗСУ.

Також ми писали, що у травні в чотирьох популярних барах Києва проходила акція на підтримку українського центру реабілітації Superhumans. У барах готували авторські благодійні коктейлі. 100% прибутку від продажів напоїв передавали на підтримку Superhumans Center.  Це всеукраїнський сучасний центр з протезування, реконструктивної хірургії, реабілітації та психологічної підтримки постраждалих від війни дорослих і дітей. Усі його послуги – безкоштовні.

Джерело