Асортимент соусів неймовірно різноманітний. Є сотні видів, кожен з яких має свої специфічні смакові характеристики. Але серед них особливо виділяється один – мексиканський. Він відомий під кількома назвами “Шамой”, “Шамоя” або “Чамой” (Chamoy). Цей універсальний соус славиться досконалим поєднанням солодкого і кислого, гострого та солоного. Його можна використовувати як до солоних, так і до солодких страв. А ще він ідеально підходить для фруктів (навіть кавуна) та морозива. Соус також може стати чудовим інгредієнтом для коктейлів або маринадів.
Соус “Шамой” не є класичним мексиканським, проте він користується великою популярністю у місцевих жителів. Його часто можна зустріти у стріт-фудах, адже він додає пікантності стравам. Зазначається, що він являє собою мікс культур між Азією та Америкою. Звісно, “Шамой” можна купити в магазинах, проте його легко приготувати самостійно. Інші переваги – доступність інгредієнтів і швидкість приготування. Тож давайте дізнаємось, як його приготувати.
Соус шамой
Вам знадобиться:
- вода – 4 склянки
- курага – 1 склянка
- чорнослив без кісточок – 1/2 склянки
- сушене манго – 1/2 склянки
- сушені квіти гібіскуса – 1/2 склянки
- білий цукор – 1/2 склянки
- приправа чилі-лайм (наприклад, тахіні) – 4 ст.л.
- сік лайма – 2 ст.л.
Як приготувати:
У середню каструлю налийте воду і додайте цукор, курагу, чорнослив, манго, квіти гібіскуса та приправу чилі-лайм. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Після кипіння накрийте кришкою, зменшіть вогонь до мінімуму й варіть 30 хвилин. По закінченню часу вимкніть вогонь і зніміть кришку, дайте охолонути.
Потім перекладіть вміст каструлі в блендер, додайте сік лайма та змішайте до однорідної маси. Якщо хочете, щоб соус був більш рідким, додайте 1-2 ложки води. Потім перелийте в скляну ємність із кришкою. Соус потрібно зберігати в холодильнику.
Поради від Інформатора: ви можете регулювати смак соусу, додаючи чи зменшуючи кількість лайму та приправи чилі. Замість кураги та чорносливу можливо використовувати сливи або абрикоси, а лайм можна замінити на лимон. Манго також можна міняти на ананас або папайю.