У Дніпровському районі столиці відкрився унікальний магазин, де хліб не просто продається, а кожна булочка несе в собі історію гідності та підтримки. Продукція виготовляється в пекарні Good Bread from Good People (“Добрий Хліб від Добрих Людей”), в якій працюють люди з ментальною інвалідністю. Вони випікають безкоштовний хліб для прифронтових територій та готують гарячі обіди для безхатьків у Києві. Наразі команда відкрила офлайн-точку, проте одночасно бореться за існування проєкту.
На вулиці Алматинській, 2-А запрацював перший офлайн-магазин від Good Bread From Good People — єдиної в Україні інклюзивної пекарні, де працюють люди з ментальними порушеннями. Як зазначає Village, тут можна придбати білий і солодовий хліб, булочки для бургерів, пиріжки з різними начинками, кекси та іншу випічку. Магазин працює з понеділка по суботу з 8:30 до 19:30, неподалік від Дарницького залізничного вокзалу.
Головною особливістю цього магазину є найсвіжіша продукція. Усе, що потрапляє на прилавки, виготовляється безпосередньо за стіною — у Good Bread Hub, де розташовані пекарня та кулінарний цех, що діють за тією ж адресою. Щодня на роботу виходять десятки людей з ментальними порушеннями, готуючи не лише для продажу, а й для благодійних ініціатив.
Good Bread From Good People є унікальним соціальним проєктом, заснованим у 2017 році. Він створює робочі місця для людей з аутизмом, синдромом Дауна та іншими ментальними порушеннями, допомагає їм соціалізуватися, опанувати професію та стати частиною спільноти. За роки свого існування пекарня запустила проєкти безкоштовної випічки для прифронтових міст, гарячих обідів для бездомних, ініціативу “підвішений кекс”, а також відкрила артмайстерню, де люди з інвалідністю займаються живописом і скульптурою.
У Good Bread працює понад 70 співробітників, які щодня випікають понад 500 хлібин. Проте, незважаючи на статус найбільшого інклюзивного хабу в Україні, проєкт нині стоїть на межі закриття. Вже цієї осені організація може зупинити роботу пекарні, припинити випікати хліб для фронту та роздавати обіди нужденним, а також підтримувати тих, хто повірив у свою важливість для суспільства.
Причиною цього є відсутність стабільної підтримки, якої немає ані з боку держави, ані з боку міста. У інтерв’ю виданню “Комерсант Український” CEO Good Bread Наталя Шадріна повідомила, що щомісяця на утримання підприємства потрібно 1,5 млн грн. Соціальне виробництво має високу собівартість, оскільки залучається більше людей, процеси адаптовані, а обсяги менші. Основними джерелами доходу є гранти, пожертви та продаж продукції, але отримані гранти були виключно іноземними — “свої” люди з інвалідністю не помічають.
Наприкінці червня пекарня випустила допис, присвячений Міжнародному дню соціального бізнесу. У ньому команда нагадала, що за сім років створила найбільший інклюзивний хаб країни, забезпечила робочі місця, щодня випікає понад 900 хлібин для деокупованих територій та готує обіди для нужденних у Києві.
“Ми не шукаємо нагород, але прагнемо визнання та розуміння. Ми хочемо, щоб наші дії мали більший результат і підтримку влади. Ті, хто повинні бути найбільш зацікавленими — місто, заради якого ми працюємо — не помічають нас,” – йдеться у дописі на сторінці пекарні.
У Good Bread зазначають, що зверталися до міської влади за підтримкою, приміщенням чи партнерством, але не отримали жодної відповіді. Коли КМДА нагороджувала ініціативи до Дня соціального бізнесу, Good Bread не потрапила до числа відзначених.
Шеф-кухар Клопотенко підтримав пекарів з ментальною інвалідністю
Як повідомляв Інформатор, на початку серпня хліб для київського ресторану “100 років тому вперед” випікала пекарня Good Bread, де працюють люди з ментальною інвалідністю. Ініціативу започаткував натхненник та шеф-кухар ресторану, Євген Клопотенко, який підкреслив, що ця акція є чудовим шансом оцінити працю представників цієї категорії.
“Вони виконують справжню роботу щодня. Замішують, формують, печуть — разом з професійними пекарями. І зараз вони шукають партнерів, тих, хто готовий регулярно купувати в них хліб — для офісів, кав’ярень, ресторанів, будинків. Ми підтримали їх — і пропонуємо вам зробити перший крок,” – закликав Євген Клопотенко у дописі.
Також Інформатор повідомляв, що Північний апеляційний госпсуд зобов’язав власників демонтувати самочинно збудований готельно-ресторанний комплекс “GALERA RESORT”. Це популярна відпочинкова локація для заможних киян, розташована в захисній смузі Галерної затоки у Голосіївському районі. Тепер спірну ділянку, що належить до земель водного фонду, необхідно повернути громаді міста.