Костянтина Грубича вразила гуцульська шалата – змішали сало зі сметаною

Відомий український телеведучий і журналіст Костянтин Грубич 20 серпня відзначає 57-й день народження. Широку популярність він здобув завдяки програмам “Знак якості” та “Твій день”. У 2006 році він отримав премію Телетріумф у категорії “Репортер”. Грубич відвідав багато куточків України і неодноразово ділився історіями про побут мешканців та особливості кухні. Деякі національні страви, які передаються українцями з покоління в покоління, він намагається готувати й вдома.

У 2015 році Костянтин Грубич видав книгу, в якій зібрав унікальні рецепти української кухні з різних регіонів країни. Вона отримала назву “Смачна країна”. Тоді знаний журналіст-мандрівник зауважив, що це не лише кулінарне задоволення, а й можливість поглянути на Україну з нової перспективи. Однією зі страв, яка його вразила, є шалата з кулешею. Її готують на Гуцульщині в спекотні літні дні, адже цей суп чудово втамовує спрагу. Тож спробуємо приготувати цю незвичну страву, яка вразила Костянтина Грубича. Але ми її трохи ускладнили. Оригінальний рецепт відрізняється простотою.

Шалата з кулешою від Костянтина Грубича


Густоту страви можна регулювати за рахунок кулеші.

Вам знадобиться:

Для шалати:

  • масло – 40 г
  • сало – 50 г
  • кефір (2,5%) – 900 мл
  • вода – 500 мл
  • борошно – 1 ст. л.
  • листя салату – 250 г
  • кріп – 20 г
  • сметана або грецький йогурт – 2 ст. л.
  • сіль та перець

Для кулеші:

  • картопля (середня) – 1 шт.
  • кукурудзяна крупа – 75 г
  • масло – 20 г
  • пармезан – 20 г

Як готувати:

Почніть з листя салату: промийте і наріжте його. Додайте дрібно нарізаний кріп, посоліть і поперчіть. Перемішайте руками та відставте в бік, щоб стекло зайве вологу. У цей час наріжте сало кубиками та обсмажте його до золотистого кольору в каструлі, в якій будете готувати страву. Додайте трохи вершкового масла і борошна, ретельно перемішайте.

Далі влийте кефір і воду, доведіть до кипіння на повільному вогні. Постійно помішуйте, щоб не пригоріло. Коли вода закипіла, додайте листя салату (це і є шалата), попередньо вичавивши зайву рідину. Посоліть і всипте сухий часник. Додайте сметану і добре перемішайте, продовжуючи готувати ще 4-5 хвилин. Вимкніть вогонь і накрийте кришкою, щоб шалата настоялася.

Тепер переходьте до приготування кулеші. Очистіть картоплю та наріжте її кубиками. Перекладіть в каструлю з товстим дном, залийте водою, посоліть і поставте на вогонь. Коли картопля буде готова, додайте масло та кукурудзяну крупу. Готуйте на маленькому вогні, постійно помішуючи, поки кулеша не почне “дихати”. Додайте пармезан і відставте на пару хвилин під кришкою.

Подавайте шалату в глибокій мисці, додавши кілька ложок кулеші. Смак шалати однаково хороший як у холодному, так і в гарячому вигляді.

Поради від Інформатора: пармезан можна замінити на бринзу чи інший крихкий солоний сир. Кілька крапель лимонного соку можуть надати супу приємної кислинки та зробити смак інгредієнтів яскравішим. Також можна експериментувати з різними спеціями. Наприклад, додайте копчену паприку, коріандр, зіру, хмелі-сунелі або свіжий часник для глибини та пікантності.