Кулінари відновили давній рецепт страви з Єнеїди Котляревського

Українська кухня вражає своєю різноманітністю та включає безліч смачних страв. Вони не лише апетитні, але й відображають багатий культурний спадок та історію України, а також природні особливості різних регіонів. До найвідоміших страв належать: борщ, вареники, голубці, кутя, пампушки, галушки та сало. Проте існують і менш відомі, але не менш вишукані страви, які традиційно готували на свята, але які досі залишаються забутими.

Однією з таких напівзабутих українських страв є запіканка з риби, відома під назвою “Баба-шарпанина”. Ця страва згадується навіть у відомій поемі Котляревського “Енеїда”, де вона описується як одна з найкращих страв на столі царя Латина. Назва походить від слова “шарпати”, що означає розірвати на маленькі шматки. Саме так обробляли рибу, яка є основним інгредієнтом цього блюда. Зазвичай для її приготування використовували тараньку або чабаку, а на святковий стіл подавали “шарпанину” зі судака. Тож давайте разом приготуємо цю українську страву з давніми традиціями.

Запіканка “Баба-шарпанина”

Страва, яка має понад 100 років

Що знадобиться:

  • судак – 1 кг
  • борошно – 1 склянка
  • олія – 2,5 ст.л.
  • цибуля – 2 шт.
  • морква – 1/2 шт.
  • корінь петрушки – 1/2 шт.
  • рибний бульйон – 0,5 склянки
  • гіркий і запашний перець, лавровий лист, сіль.

Приготування:

Добре промийте та очистіть тушку судака, наріжте її на невеликі шматки. Помістіть у каструлю, додайте корінь петрушки, цибулю, моркву, лавровий лист і перець, а потім залийте водою. Варіть на середньому вогні близько півгодини.

Тим часом обсмажте на сковороді цибулю до золотистого кольору. Після цього приступайте до приготування тіста. Візьміть миску, всипте борошно, додайте рибний бульйон, в якому варився судак, та смажену цибулю. Добре перемішайте. Тісто вийде рідкої консистенції, схожої на млинцеве.

Наступний етап – поділіть рибу на маленькі шматочки і видаліть кістки. Потім візьміть форму для запікання, змастіть її олією та викладіть на дно шматки риби, залийте тістом. Помістіть у попередньо розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте 40-45 хвилин. Запіканка повинна стати привабливого золотистого кольору.

Дістаньте з духовки, дайте трохи охолонути, поділіть на порції і смакуйте в колі родини!

Рекомендація від Інформатора: для більш насиченого смаку запіканки можна використати різноманітні види риби. Наприклад, поєднання щуки з судаком. Також рекомендується додати більше спецій до тіста.