Їжа — це не просто смак. Це історія, пам’ять, пересічення поколінь. У самому центрі столиці, в Музеї історії Києва відбувається виставка “На фестини до Києва. Смачна історія крізь віки” — незабутня подорож у часі, що відкриває аромати, страви, посуд і традиції, які утворювали київську гастрокультуру.
Це не просто експозиція — це занурення в п’ять епох, кожна з яких розкривається через побут, предмети інтер’єру, деталі столу та… смак. Тут ви зможете відчути атмосферу того часу: у залі київської Русі відчувається запах сушеної риби та трав, в епосі козацької старшини — аромати печеного м’яса й пирогів, а в куточку сучасності звучить ритм вуличної перепічки.
Цю виставку створила команда NOVUS — мережа, що щодня обслуговує киян за родинним столом. Проте цього разу NOVUS не лише подбав про повсякденне меню, а відтворює історію Києва через гастрономію.
Разом із командою музею, гастрожурналістом Костянтином Грубичем були відтворені п’ять ключових рецептів, які стали символами свого часу: давньоруський кисіль, козацький борщ, котлета по-київськи, легендарний київський торт та київська перепічка.
Ці страви представлено у форматі відео — короткометражних історій, де їжа набуває значення епохи. Концепція, сценарій і зйомки були реалізовані командою NOVUS у співпраці з режисеркою Олександрою Віннічук. Наукову точність рецептів забезпечили експерти Музею історії Києва, а візуальну естетику — кіностудія film ua, яка надала історичні костюми та антураж для зйомок.
«Наша команда в NOVUS вірить, що їжа — це більше, ніж просто інгредієнти. Це спогади, традиції, відчуття комфорту. Київ — це наше місто, і ми щодня готуємо для тисяч родин. Історія смаку — невід’ємна частина нашої спадщини. Тому нам було важливо долучитися до цього проекту, аби разом з музеєм передати тепло традицій, продемонструвати, як гастрономічна культура формує нашу ідентичність, та надихнути киян знову пишатися своїм кулінарним спадком. Це про любов до Києва, людей і смаку, перевіреного поколіннями», — ділиться Кристина Івченко, керівниця відділу зовнішніх комунікацій NOVUS.
Турбота та смак — основа філософії бренду NOVUS
Кулінарні традиції формують не лише меню, а й культурну ідентичність. У NOVUS розуміють, як важливо зберегти дійсний, знайомий і щирий смак. Тому мережа не просто реалізує продукти, а й створює власні смакові рішення у кулінарії, пекарні та кондитерській. Тут народжуються рецепти, що ґрунтуються на якості, традиціях та сучасних гастрономічних трендах. Ця філософія «Майстрів Смаку» NOVUS — це можливості для киян насолоджуватися смачними стравами щодня.
Виставка, яку можна глянути, почути і… відчути на смак та аромат
«На фестини до Києва» — це більше, ніж звичайна музейна експозиція. Це мультимедійна подорож, де відроджуються аромати епох, звучання повсякденності й дух київських вулиць. Тут зберігаються справжні артефакти, історичне оформлення і реконструйовані рецепти, що занурюють у різні століття. У фінальній частині виставки — фотоінсталяція від NOVUS, що демонструє сучасну гастрономію у ритмі великого міста. Це Київ, що цінує смак та пам’ятає свої кулінарні корені.
Біля кожної експозиції — відеоісторії про страви того часу, які можна переглянути в музеї або онлайн — на YouTube-каналах NOVUS і Музею історії міста Києва.
Запрошуємо вас відвідати Музей історії міста Києва до 20 липня.
Погляньте на життя киян у різних епохах. І відчуйте: наші смаки — це наша спадщина.