Київські ресторани не зіткнулися з кадровою кризою через виїзд молоді, зазначає експертка.

У ресторанах столиці немає та не передбачається кадрової кризи через виїзд молодих чоловіків віком від 18 до 22 років за кордон. Відповідна постанова, ухвалена урядом у серпні 2025 року, вплинула на ринок праці, однак не так суттєво, як можна було б очікувати. По-перше, в інших вікових категоріях все ще є достатньо персоналу. По-друге, молоді кияни не так активно покидають країну.

Про це заявила ресторанний консультант, керівниця компанії “Ресторанний консалтинг” Ольга Насонова у коментарі німецькому медіа Deutsche Welle. У публікації зауважується, що урядова постанова щодо виїзду молоді справила вплив на ринок праці в Україні, зокрема у Києві, включаючи ресторанний бізнес. Так, керуючий мережі книгарень-кав’ярень “Сенс” Артур Козлов відзначив, що одразу після відкриття кордонів його бізнес втратив чотирьох кадрів. Проте ця тенденція не стала тривалою.

“У Києві, Дніпрі, Одесі дуже небагато хлопців такого віку, що працювали в ресторанах, справді від’їхали. Це може становити від 10 до 20% максимум. Я, наприклад, із 10 кухарів такого віку знаю лише одного киянина, який поїхав. А на Західній Україні ситуація інша, там покинули місце роботи майже 30% персоналу”, – повідомила Ольга Насонова.

На заході країни, за словами Насонової, ситуація дещо відрізняється — ресторанний бізнес постраждав сильніше, оскільки разом з хлопцями віком 18-22 років з України виїхали й їхні дівчата. Цю тенденцію підтверджують ресторатори: Альона Мармазіна, виконавча директорка гастрохолдингу “Інакші” (заклад “100 років тому вперед”), зазначила, що в команді її закладу працюють дещо старші співробітники. Однак, у Полтаві декілька кухарів планують виїзд за кордон саме через урядову постанову.

“Там ми вже відкрили вакансії, щоб трохи підстрахуватися, ми до цього готуємося. У львівському закладі в нас також майже ніхто не виїхав — єдине, що їдуть дівчата-офіціантки за своїми хлопцями, яким 18-22”, – зауважила Мармазіна.

Підсумки-2025: з ринку можуть піти до 20% ресторанів у столиці

Нагадаємо, останнім часом стало відомо, що київська ресторанна мапа швидко рідшає — з ринку йдуть навіть ті заклади, які працювали роками та мали велику аудиторію, репутацію та ім’я. Якщо у 2024 році столиця втратила 120 ресторанів і кафе, підсумки 2025 можуть бути значно сумнішими. Нова хвиля закриттів з більш болючими втратами прогнозується вже восени, і до кінця року з ринку можуть піти до 20% нині існуючих закладів.

Також у 2023 році ми відзначали, що Ольга Насонова передбачала загрозу для ресторанного бізнесу унаслідок законопроєкту про мобілізацію. Тоді вона казала, що на ринку можуть залишитися лише соціальні їдальні та виключно жіночі кав’ярні, а от пивні ресторани й бари відчують великий тиск.