Марсельська рибна юшка на український манер

14 грудня у світі відзначається День буйабесу – Bouillabaisse – юшки по-марсельськи. Це класична перша страва з риби та морепродуктів, яку дуже люблять французи, проте готують її у всьому світі. Цікаво, що існує старовинна французька легенда, згідно з якою давньогрецька богиня Афродіта щодня готувала буйабес для свого чоловіка Гефеста.

Історично буйабес був традиційною стравою марсельських рибалок і готувався з риби, що залишилася ввечері після продажу. Однак ресторанна кухня Марселя створила кілька дорогих його різновидів для туристів.

В ці рецепти, окрім риби, додають омари, креветки, гребінці, мідії та навіть раки. Зрозуміло, що такі супи можуть коштувати до 150-200 євро за тарілку у прованських ресторанах. Однак ми пропонуємо вам не менш ароматний і смачний, втім більш економний буйабес по-українськи – з тріскою та лососем. 

Рецепт культової рибної юшки з двома сортами морської риби сподобається всім! Готувати його просто. А щоб було ще смачніше, Інформатор традиційно має для вас смачну пораду. 

Буйабес по-українськи 

Вам знадобиться:

  • Філе тріски – 300 г.
  • Філе лосося – 300 г.
  • Зелений перець (не гострий) – 1 штука.
  • Червоний перець (не гострий) – 1 штука.
  • Цибуля порей – 2 стеблини.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Фенхель – ½ стеблини  або сушений.
  • Оливкова олія – 2 столові ложки.
  • Сушений орегано – 1 чайна ложка.
  • Консервовані помідори – 800 г. 
  • Рибний чи овочевий бульйон – 500 мл.
  • Білий винний оцет – 50 мл.
  • Лимонний сік – 1 столова ложка (1 лимон).
  • Сіль – ½ чайної ложки.
  • Перець – ¼ чайної ложки.
  • Кріп свіжий – невеликий пучок. 
Готується буйабес доволі просто й швидко.

Як готувати: 

Філе тріски та лосося наріжте маленькими шматочками, приблизно 3 на 3 см. Промийте і наріжте перець навпіл. Видаліть насіння і наріжте шматочками однакових розмірів. Очистіть і дрібно наріжте цибулю-порей і часник, подрібніть кріп.

Нагрійте олію у великій каструлі. Протушкуйте порей, часник, орегано та кріп протягом 3-5 хвилин. Додайте консервовані помідори й перець в каструлю та варіть протягом приблизно 5 хвилин.

Додайте білий винний оцет. Залиште суп на повільному вогні. Приправте його сіллю й перцем. Додайте шматочки риби. Перемкніть на більш низьку температуру, так щоб риба готувалася, але не кипіла. Накрийте кришкою та варіть без кипіння протягом 5-7 хвилин.

Порада від Інформатора: якщо не знайдете цибулю порей, можете взяти звичайну білу ріпчасту, червону або синю. Смачного!

Джерело