Меню дивне і навіть скандальне: полтавці рознесли київський ресторан Полтава Євгена Клопотенка

Полтавські блогери розкритикували ресторан “Полтава” у Києві, що його відкрив знаменитий столичний ресторатор Євген Клопотенко разом із бізнес-вумен Інною Поперешнюк. З’ясувалося, що кияни мають досить викривлені уявлення про полтавську кухню, ще й чомусь додали до меню не лише місцеві страви, а й ті, що походять з Волині. А от інтер’єру поставили гарну оцінку: трушно й автентично.

Оцінити бістро “Полтава”, що розташоване біля ст.м. “Арсенальна” у Києві на вул. Князів Острозьких, 2 (колишня “Московська”) вирішив YouTube-проєкт “Життя Полтави”. Ресторан себе позиціонував, як “бістро з українською кухнею зі ставкою на страви Полтавщини”, а відкрили його ще 2023 року у колишньому приміщенні заводу “Арсенал” поблизу перетину вул. Михайла Грушевського й Івана Мазепи.

Меню у бістро насичене питомо українськими стравами: є шпундра – тушкована яловичина з буряком, морквою й насінням кропу, пундики – сирні пончики, полтавське м’ясо (свинина, подають з хлібом власної випічки й соліннями), та білий борщ. Саме цей борщ впав у око полтавським гостям, його й замовили – сподобалася кислинка й велика кількість сметани.

“Меню досить дивне, і навіть скандальне… Тільки прийшли, і я побачила намазанку з шарпаного сома – я не знаю, чи це реально полтавська страва? Шовдар, Зінківська ковбаса, поліський мацик – як на мене, усі ці страви є сумішшю чогось історично-полтавського з нотками волинського”, – каже ведуча блогу.

Питання виникли й до позиції “Миргородське сало” у меню: насправді воно зветься “сало по-Миргородськи”, і подається воно зовсім не з ферментованим пряним топінамбуром, а, як у оригіналі – підкопченим на соломі, кажуть блогери. А от сподобалося те, що представлені страви з “Енеїди” Котляревського: шпундра, книш і варенуха.

Ведучі побачили загалом багато деталей з відсилками до Полтави – полички з настоянками, консервацією, опішнянською керамікою можна розглядати довго. Співвласниця Інна Поперешнюк розповідала, що хотіла відтворити в інтер’єрі концепцію з Полтавою, допомогли в цьому килими ручної роботи, які виготовили майстри з Решетилівки і вінтажні підсвічники з Полтавщини. Емоцій додало й те, що у залі побачили самого Євгена Клопотенка – був не заклопотаний, а безтурботно теревенив про щось з відвідувачами.

Як ресторатори Києва “віддячили” Трампу й куди на Подолі припливли карасі у фритюрі

Нагадаємо, днями Інформатор писав про те, що дві київські кав’ярні, Trump та Trump White, змінили свою назву. Причиною очевидно стала жорстка політика президента США Дональда Трампа щодо України.

Також ми писали про те, що у Києві на Подолі днями відкрили “українську класику” – пивну з карасями у фритюрі та живим пивом. Заклад розташований на вул. Хорива, і є другим з такою концепцією у столиці – його “прототип” вже деякий час працює на Райдужному масиві. Є в меню і інші рибні позиції, та навіть мідії – але саме карасі мають привернути увагу спраглих за річковою рибою киян.

Джерело