На Лівому березі в Києві готується до відкриття масштабний гастропростір

На Лівому березі Києва планується відкриття нового гастрономічного простору, що має на меті зробити так, щоб місцеві жителі більше не потребували їхати на правий берег за улюбленими стравами чи приємною атмосферою. Гастрономічні ініціативи в спальних районах уже стали звичними, але проект такого масштабу є безпрецедентним. На проспекті Бажана завершується створення нового фуд-холу, який обіцяє суттєво змінити гастрономічну карту району.

Поруч зі станцією метро “Позняки”, за адресою проспект Бажана, 1К, добігає кінця будівництво масштабного гастропроєкту “Київ Їжа”, повідомляє PostEat. Це фуд-хол площею 5,5 тисяч квадратних метрів, що позиціонується як найбільший на Лівому березі. Простір уже готовий до відкриття: завершено облаштування зон, встановлені меблі, обладнання та декор, підключені комунікації, триває підбір резидентів.

Команда організаторів пояснює, що задум полягав у створенні не просто фуд-корту, а повноцінного культурно-гастрономічного простору. Тут планують зібрати заклади, знайомі киянам з Подолу, Центру чи Рейтарської, проте перенесені ближче до домівок для мешканців Лівого берега. Проект розрахований на ресторани з унікальними концепціями, локальні кав’ярні, фермерські магазини, стрітфуд та креативні формати з відкритими кухнями.

“Чому Лівий? Бо ми любимо не лише місця, а й людей та атмосферу, що їх оточує. Любимо Поділ за кавʼярні, Центр за ресторани, Рейтарську за стиль, Арсенальну за вечори на терасах і локальні вина. Нам дуже хочеться, щоб усе це було ближче, щоб не їхати через мости. Щоб улюблені смаки були тут, адже Лівий – це дім. Тому ми створили Київ Їжа і збираємо заклади, що користуються популярністю у Києві”, – повідомляють організатори.

Фуд-хол буде доступним для всіх – з ліфтами, пандусами та спеціальними санвузлами. Передбачено 42 паркомісця для відвідувачів, що виходять на другий поверх. Запрошення до участі вже надіслано через додаток Expirenza – популярну платформу серед рестораторів, де представлено більше 1700 закладів з усієї країни.

Окрему увагу організатори приділили візуальному стилю. Талісманом простору став їжак з промовистим слоганом “Їжа К!”, його зображення вже з’явилися на яскравих постерах з Південним мостом на фоні. Проект готується до відкриття найближчим часом: першим резидентам обіцяють привабливі бонуси, а відвідувачам – атмосферу у стилі європейських public markets, але з київським характером.

Як київські ресторани узаконюють пішохідні переходи та добудовують терраси

Нагадаємо, нещодавно Інформатор писав про те, що київська влада “узаконила” надземний нерегульований перехід, зроблений на вулиці Січових Стрільців до елітного ресторану La Maison (колишній “Аляска”). Тепер тут обладнали острівець безпеки, хоча сам перехід був створений незаконно, представниками ресторану в обхід регламентних процедур та громадських обговорень. Вони намалювали розмітку через проїжджу частину ще в березні 2024 року, домовившись з патрульною поліцією.

Також ми повідомляли, що грузинський ресторан ChaCha, обравши місце колишнього магазину “Рошен” на Хрещатику, намагається добудувати літній майданчик до закладу з боку Бесарабського ринку. Наразі тротуар біля закладу розібрано, а прохід заблокований картатою будівельною стрічкою, що створює серйозні незручності для пішоходів, які намагаються оминути ресторан у “годину пік”.