У столичних ресторанах “Odesa” та “Бути Sofie” (тераса на території Софії Київської) пригощатимуть паляничкою з кабачковою ікрою, що зроблені з продуктів, вирощених на розмінованих землях Миколаївщини. Ідея належить шеф-кухарці та волонтерці Ользі Мартиновській, а скуштувати продукти можна буде до 5 листопада 2024 року. Таким чином заклади хочуть привернути увагу до важливості розмінування територій, що нині забруднені мінами через російську окупацію.
Про проєкт пише Міністерство економіки України у Telegram. Він називається “Soul of Soil” (“душа землі” – Англ.) А закуску приготувала шеф-кухарка й волонтерка Ольга Мартиновська. Паляничка й кабачкова ікра вже подаються до замовлених страв у якості компліменту, а скуштувати їх можна буде до 5 листопада.
“На які ризики йдуть люди, щоб виростити зерно, щоб я потім приготувати паляницю? Неможливо скласти ціну цьому хлібу, тому що це ціна життя”, – говорить Ольга Мартиновська.
Перед тим, як долучитися до проєкту, шеф-кухарка самостійно відвідала раніше окуповані громади в Миколаївщині. Там вона зустрілася з людьми, які працюють над відновленням сільського господарства на цих територіях. Сам проєкт покликаний сприяти цьому процесу – адже, за даними Мінекономіки, на Миколаївщині нині залишаються замінованими 754 тис. га землі.
“Якби всі 754 тис. га не зазнали мінного забруднення через російську агресію, Україна могла б експортувати світу 3 млн тонн зерна. А це 1,66 млн тонн борошна і майже 3 млрд хлібин”, – йдеться у повідомленні міністерства.
У Києві згорів ресторан, що належав колишньому офіцеру ФСБ РФ
Нагадаємо, Інформатор писав про те, що 18 жовтня 2024-го рано вранці згорів ресторан корейської кухні “Пян-Се”, розташований на вул. Нижній Вал на Подолі. Його власником є Ілля Богданов – колишній офіцер ФСБ, який переїхав до України та воював у батальйоні “Донбас” на самому початку війни. Відтак, найпершою версією є ймовірний підпал закладу через помсту – тим більше, що на місці знайшли сліди займистої речовини.
Також ми розповідали, що у Києві здається в оренду будівля колишнього ресторану “Мисливець”. Нині в залах, оздоблених деревиною, де колись можна було скуштувати битки з ведмежатини чи фрікасе з кролика під білими грибами, облаштовано офіси для “білих комірців” та IT-компаній. Кафе, правда, також є (хоч і без вишуканих страв із дичини), а ще – частину закладу перетворили на спортзал.