Вчені повідомили, що східні шершні мають найвищу переносимість алкоголю. Експерименти показали, що ці комахи здатні без негативних наслідків витримувати концентрацію спирту, високотоксичну для більшості інших тварин. Ймовірно, шершням допомагають впоратися з алкоголем симбіотичні пивні дріжджі.
Споживання невеликої кількості алкоголю насправді є цілком нормальним у тваринному світі, пише IFLScience. У випадку зі східними шершнями (Vespa orientalis) це результат дієти, яка складається не тільки з інших комах і падалиці, а й зі стиглих фруктів і нектару. Цукри в останніх двох в кінцевому підсумку ферментуються, виробляючи етанол.
Для багатьох видів, навіть добре адаптованих до споживання етанолу, споживання будь-якої кількості етанолу з концентрацією вище 4% може призвести до погіршення стану, а також підвищення ризику негативних наслідків для здоров’я і смерті. Проте східні шершні можуть витримувати концентрацію етанолу до 80% без будь-яких змін у своїй поведінці або виживанні – навіть якщо це все, що вони споживали щодня протягом тижня.
Команда з Тель-Авівського університету зібрала самців шершнів з території університету і помістила їх на тиждень у ящики з водою і без їжі, окрім цукрового розчину з концентрацією етанолу від 0 до 80%. У ході серії експериментів вони спостерігали за поведінкою шершнів: чи будують вони щось, коли їм надають такі матеріали, як ґрунт і папір, і як довго вони живуть.
Хоча після такої “трапези” шершні певний час не могли нормально літати і пересуватися, а деяких особин помітили лежачими на спині, незабаром комахи прийшли до тями. Переробивши етанол, вони як ні в чому не бувало продовжили будувати гніздо. Дослідників це вразило, оскільки подібний експеримент із медоносними бджолами призвів до їхньої загибелі протягом 24 годин.
“Спочатку ми проводили експеримент тільки з 20% [етанолу], і ми вже були вражені”, – розповів автор дослідження Еран Левін виданню New Scientist, додавши, що в цифру у 80% “ще важче повірити”.
Автори дослідження пояснюють, як саме шершні здатні споживати такі високі концентрації алкоголю без будь-яких побічних ефектів, залежить від їхньої генетики.
“Ця чудова толерантність до етанолу є результатом їхньої високої швидкості метаболізму етанолу, яка, швидше за все, забезпечується їхніми множинними копіями гена алкогольдегідрогенази (НАДФ+)”, – писали автори. Алкогольдегідрогеназа – це фермент, який розщеплює етанол.