Найкращого собутильника в природі знайдено: може легко пити тиждень поспіль

Вчені повідомили, що східні шершні мають найвищу переносимість алкоголю. Експерименти показали, що ці комахи здатні без негативних наслідків витримувати концентрацію спирту, високотоксичну для більшості інших тварин. Ймовірно, шершням допомагають впоратися з алкоголем симбіотичні пивні дріжджі.

Споживання невеликої кількості алкоголю насправді є цілком нормальним у тваринному світі, пише IFLScience. У випадку зі східними шершнями (Vespa orientalis) це результат дієти, яка складається не тільки з інших комах і падалиці, а й зі стиглих фруктів і нектару. Цукри в останніх двох в кінцевому підсумку ферментуються, виробляючи етанол.

Для багатьох видів, навіть добре адаптованих до споживання етанолу, споживання будь-якої кількості етанолу з концентрацією вище 4% може призвести до погіршення стану, а також підвищення ризику негативних наслідків для здоров’я і смерті. Проте східні шершні можуть витримувати концентрацію етанолу до 80% без будь-яких змін у своїй поведінці або виживанні – навіть якщо це все, що вони споживали щодня протягом тижня.

Команда з Тель-Авівського університету зібрала самців шершнів з території університету і помістила їх на тиждень у ящики з водою і без їжі, окрім цукрового розчину з концентрацією етанолу від 0 до 80%. У ході серії експериментів вони спостерігали за поведінкою шершнів: чи будують вони щось, коли їм надають такі матеріали, як ґрунт і папір, і як довго вони живуть. 

Хоча після такої “трапези” шершні певний час не могли нормально літати і пересуватися, а деяких особин помітили лежачими на спині, незабаром комахи прийшли до тями. Переробивши етанол, вони як ні в чому не бувало продовжили будувати гніздо. Дослідників це вразило, оскільки подібний експеримент із медоносними бджолами призвів до їхньої загибелі протягом 24 годин. 

“Спочатку ми проводили експеримент тільки з 20% [етанолу], і ми вже були вражені”, – розповів автор дослідження Еран Левін виданню New Scientist, додавши, що в цифру у 80% “ще важче повірити”.

Автори дослідження пояснюють, як саме шершні здатні споживати такі високі концентрації алкоголю без будь-яких побічних ефектів, залежить від їхньої генетики.

“Ця чудова толерантність до етанолу є результатом їхньої високої швидкості метаболізму етанолу, яка, швидше за все, забезпечується їхніми множинними копіями гена алкогольдегідрогенази (НАДФ+)”, – писали автори. Алкогольдегідрогеназа – це фермент, який розщеплює етанол.

Джерело