Рани найкраще бинтувати пов’язками зі спагеті – медичний прорив

На головному зображенні видно тонкі довгі нитки, які перекриваються у багатьох напрямках, створюючи невеликий килимок, повний волокон. Тільки уявіть, ці спагетті непомітні неозброєним оком, пише IFLScience. Ще одна шокуюча новина – їх не можна з’їсти.

Британські хіміки створили найтонші спагетті в світі, використовуючи звичайне борошно, рідину та електрично заряджений пристрій. Останній здатен створити нитку товщиною всього 372 нанометри в поперечнику – вужчу за довжину хвилі синього світла.

Вчений тримає крихітний килимок з нановолокна двома пальцями.

Борошно та рідку мурашину кислоту прядили за допомогою техніки, яка називається електроспінгуванням. Сиру макаронну суміш протягували через кінчик голки за допомогою електричного заряду, утворюючи спагетті, у 200 разів тонше за волос.

“Щоб зробити спагетті, ви просуваєте суміш води та борошна через металеві отвори. У нашому дослідженні ми робили те саме, за винятком того, що борошняну суміш пропускали через електричний заряд. Це буквально спагетті, але набагато менші”, – пояснили вчені.

Нанопаста була використана для створення килимка розміром 2 сантиметри в поперечнику. Цей шматочок добре видно, але його окремі волокна – ні. Нитки спагетті такі тонкі, що їх можна побачити лише за допомогою електронного мікроскопа. Це дає змогу назвати цю пасту найтоншою у світі. Роботу виконала Беатріс Бріттон, яка отримала ступінь магістра з хімії. 

Медичний прорив 

Ці макарони, на жаль, не можна приготувати, оскільки вони переваряться менш ніж за секунду, перш ніж ви зможете вийняти їх зі сковороди, кажуть дослідники. Однак команда не намагалася розробити нову форму пасти. Ці крохмальні нанонитки планують використовувати в медицині.

Нановолокна, виготовлені з крохмалю, мають потенціал для використання в пов’язках для ран, оскільки вони дуже пористі. Крім того, нановолокна досліджуються для використання в якості основи для відновлення тканини. Вони імітують позаклітинний матрикс – мережу білків та інших молекул, які клітини будують, щоб підтримувати себе, пояснили вчені.

“Крохмаль є багатообіцяючим матеріалом, він поширений і відновлюваний – це друге за величиною джерело біомаси на Землі після целюлози – і він піддається біологічному розкладанню, тобто може розщеплюватися в організмі”, – пояснили винахідники.

Вчені продемонстрували простий спосіб виготовлення нановолокон з борошна. Наступним кроком є дослідження властивостей цього продукту, зокрема, як швидко він розпадається, як він взаємодіє з клітинами, і чи можна масштабувати його виробництво. 

Кулінарні рекордсмени 

Друге найтонше спагеті має ширину 400 мікрон, тобто воно приблизно в 1000 разів товще за нового рекордсмена. При цьому його виготовили вручну. Воно називається Su filindeu, що в перекладі означає “нитки Бога” й походить від арабського слова “волосся”. Це макарони, виготовлені вручну приблизно 10 жінками в сардинському місті Нуоро. На кулінарному фронті італійське нонне залишається переможцем.

Джерело