Одеський ресторатор Савва Лібкін відсвяткував нове життя в Києві з картоплею та вином

Відомий ресторатор з Одеси, Савва Лібкін, власник популярних закладів “Компот”, “Дача” та Tavernetta, переїхав до Києва. Шеф-кухар з визнаною репутацією та чуттям до смаку відзначив своє нове життя в столиці червоним вином і картоплею з оселедцем. Навіть з відключенням електрики, стверджує, що “вино та картопля пішли, як в суху землю”, а оселедця залишився лише невеликий шматок на ранок. Чи планує Лібкін відкривати нові заклади в Києві? Це, скоріше, питання часу.

Савва поділився своїми думками про переїзд на Facebook. Він зазначив, що живе в столиці з суботи, 8 листопада, і запитав, де можна випити каву на вулиці Олеся Гончара, куди завітати на перекус, де зайнятися плаванням зранку (для одесита завжди важливо триматися на плаву) та де купувати продукти для дому.

“В Одесу за тюлькою та шийкою приїжджатиму раз на місяць,” – пообіцяв Лібкін, додавши до посту фото біля дверей свого закладу “Дача”.

Їжу в районі вулиці Гончара Лібкін таки знайшов. У наступному дописі він похвалися, що святкував новосілля у вузькому колі друзів “під червоне вино й картоплю з оселедцем”. Він підкреслив, що навіть в умовах знеструмлення святковий настрій не згас: вино (“Amaranta”) було випито, картоплю – з’їдено, а на ранок залишилися лише крихти оселедця.

Прибравшись в Київ, Савву Лібкіна привітали сотні місцевих жителів, серед яких зокрема відомі бізнесмени та особистості: співвласник ТРЦ Dream Гарік Корогодський, журналіст Євген Глібовицький та економіст Михайло Кухар, який порекомендував Лібкіну місце на Бесарабці з найкращим солоним лососем та кав’яром. “Взяв і спалив тьотю Валю!” – відреагував Гарік на новину.

Таким чином, схоже, що Савва Лібкін “емігрував” до столиці не просто так. Він може планувати відкриття одного або навіть кількох закладів, формат чи назва яких буде різним, але принцип залишиться незмінним, як і в його одеських кафе та ресторанах. Це – сімейна, практично інклюзивна атмосфера, смачна кухня, де поєднуються кращі традиції української та єврейської кухонь, а також стильний дизайн. Зрештою, хто не був у “Компоті”?

Кримські татари висловили обурення на Клопотенка, а також що за чудо-десерт придумали на честь першої жінки-модельєрки з Харкова у Голлівуді

Нагадаємо, кримськотатарський блогер та мовознавець Ескендер Зова піддав критиці шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Основна проблема полягала в неналежній інтерпретації кримськотатарської кухні: досліджуючи традиції народу, кулінар додав до рецепту свинину, що є неприйнятним для мусульман. Блогер також зауважив, що горілка в рецепті не відповідає культурним звичаям кримських татар, адже цей народ не вживає алкоголь.

Також ми повідомляли, що в київських ресторанах з’явився новий десерт “Каринська”, який присвячений першій жінці, що отримала Оскар. Цей десерт, виготовлений з гречаної меренги та вишні, вшановує видатну українку Варвару Каринську – модельєрку з Харкова, яка створила балетну пачку та завоювала Голлівуд.