Останній місяць літа розпочнеться із чудового свята Медового Спасу, тож гастрофестиваль, улюблений киянами, не випадково присвячений меду. На 14-му True&Local саме цей продукт стане “центральною фігурою” страв, напоїв, випічки, лекцій та дегустацій. Локацією для двох днів святкування з великим фудмаркетом знову слугуватиме простір “Культмотив” на Подолі.
Фестиваль True&Local, що проводиться вже вчетверте, триватиме два дні, повідомляють організатори. 2 та 3 серпня киян запрошують відвідати креативний простір “Культмотив” на вул. Спаська, 36/31. Вхід безкоштовний, локація відкриватиме свої двері з 12:00 до 22:00.
Цього року фестиваль присвячений Медовому Спасу, який, згідно з новим церковним календарем, відзначається 1 серпня. Медовий Спас чи Маковій – важливе свято як для церкви, так і для народу. Перед святом пасічники збирають перший мед і несуть його до церкви, в той час як господині готують макову випічку.
Тема цьогорічного True&Local – “Медодай”, що походить від назви рослин, з яких бджоли збирають нектар. Саме це стало натхненням для нового сезону гастрофестивалю. Тож відвідувачів чекають медові, квіткові й хлібні поп-апи, музейна експозиція про українські сорти меду та ароматна атмосфера локальної гастрономії.
Головна сцена фестивалю буде оточена фудмаркетом із 50 виробниками з усієї України. Тут пропонуватимуть сири, м’ясо, комбучу, варення, мед та багато іншого з асортименту “Лавки Традицій”, котра підтримує українських фермерів і крафтових виробників. На весь маркет діють знижки в діапазоні від 15 до 25%.
Поряд працюватиме фудкорт з шістьма точками від київських шеф-кухарів. Меню включає азійські булочки бао, качану кашу, вегетаріанські страви та класичний стріт-фуд. Для підняття настрою до страв буде пропонуватись питний мед — одна з характерних особливостей цього фестивалю.
Окремою подією стане авторська вечеря 2 серпня о 17:00 за участю шеф-кухарів Дмитра Кривошапа та Ігоря Мезенцева з команди “Ліс Вечеря”. Вартість складає 3,5 тис грн та включає сет з шести страв на основі фермерських продуктів, а також українське вино або альтернативну пару – комбучу. Всього доступно 30 місць.
Для гостей також працюватимуть три спеціальні поп-апи: хлібний (із випічкою від нових пекарень), квітковий (сезонні букети) та медовий (свічки і медові продукти). Окрім того, організовано музей меду з дегустаціями акацієвого, липового, ріпакового та гречаного меду, експозиція пасічного інвентарю й медова випічка. Освітня частина включає лекції з нутриціології, дегустації та панельну дискусію проєкту “Спільний Спадок” на тему “Пам’ять, що тане”.
На музичній сцені виступатимуть молоді діджеї, а також гурт “Щебіт” у колаборації з електронним артистом Data Molfar. Фестиваль орієнтований на всі вікові категорії: для дітей буде ігрова зона, а для домашніх тварин – пет-станції.
На Жилянській у Києві проходитиме фестиваль крафтового морозива
Як повідомляв Інформатор, 2 та 3 серпня киян чекає ще одне смачне свято. Гастрофестиваль “Культ Крім”, присвячений крафтовому морозиву, проходитиме два дні з 10:00 до 19:00 на території бізнес-центру Heritage на вулиці Жилянській, 25. Вхід безкоштовний. У заході візьмуть участь 12 локальних виробників, кожен з яких представить special-версії морозива, які не можна знайти в магазинах. Усього кияни матимуть можливість скуштувати понад 100 унікальних смаків – від базиліку з лаймом до згущувача з кукурудзяними паличками.
Також повідомлялося, що в самому центрі Києва відкрилася ще одна локація з авторським джелато, яке не має нічого спільного з фабричним морозивом. На п’ятому поверсі ТРЦ Gulliver відкрита третя столична локація Family Gelato з авторським морозивом та ягідними смузі, що працює в розширеному форматі з фреш-баром.