Плід за 7000 грн, до того ж несмачний, шкідливий і смердить: у Ле Сільпо надійшли джекфрути

У популярних мережах магазинів Ле Сільпо помітили новий екзотичний продукт з країн Азії — джекфрут. Тропічний фрукт, який у Бангладеші вважають національним, вже наробив чимало галасу: окрім карколомної ціни у сім тисяч гривень, він виявився несмачним та має неприємний запах.

Про те, що у торгових мережах Ле Сільпо у Дніпрі та Києві вже помітили джекфрут, Інформатору повідомили покупці. Люди шоковані захмарною ціною, але водночас і дивуються з заморської дивини. 

Тож, Інформатор вирішив розповісти, щоб це за такий фрукт, чому його люблять вегани, та яка від нього користь та шкода. 

Джекфрут у Ле Сільпо в Дніпрі. Фото – Інформатор

Що таке джекфрут і як його правильно їсти

Саме джекфрут називають ще “хлібним деревом”. Його плоди великі та важкі, і важать від 8 до 30 кг. Перевіряють плід джекфрута на зрілість, стукаючи по ньому бамбуковою паличкою (або звичайною невеликою паличкою). Це робиться для того, щоб уникнути небажаних наслідків — його сік жахливо липкий, і найбільше цього соку в джекфруті, що ще не дозрів. Відтак, якщо торкнутись соку, змивати його доведеться довго і складно. У шкірці міститься клейкий латекс. Обробляти джекфрут рекомендують у гумових рукавичках.

Їдять усі частини плоду. М’якуш вживають у сушеному, підсмаженому або сирому вигляді. Шкірку можна зацукрувати. Плодами джекфрута навіть годують тварин (але в Україні через дорожнечу це — точно не варіант). Чіпси та варення також можна зустріти у продажу та рецептах. Насіння джекфрута пророщують або роблять із них чарівні амулети, тому що ця рослина символізує добробут. У Таїланді вважається, що магічний оберіг із насіння джекфрута оберігає від ножових та навіть вогнепальних ран. Насінини джекфрута також можна перемолоти і використовувати як замінник кави, яка останнім часом підскочила в ціні на тлі дефіциту продукту. 

Насіння джекфрута. Фото - Getty Images
Насіння джекфрута. Фото – Getty Images

Користь джекфрута

Джекфрут містить величезну важливих речовин – альфа та бета-каротини, вітаміни B, C, E, калій, кальцій, магній, фосфор, мідь. Вітамін B стимулює імунітет, нормалізує нервову систему та метаболізм ліпідів. Його рівень регулює здоров’я шкірного покриву та ризики розвитку анемії. Також важливий вітамін С, що сприяє всмоктуванню заліза. Бета-каротин регулює співвідношення в тілі солі та води. Все це добре впливає на стан серця, капілярів та шкіри. У джекфруті багато амінокислот, зокрема триптофан, який нормалізує сон. Плоди рослини сприяють перистальтиці, допомагають при запорах. У країни півночі та заходу джекфрут часто йде у формі сушених чіпсів та слайсів, але й у них зберігаються всі ці корисні речовини.

Шкода джекфрута

Слід пам’ятати, що джекфрут – все-таки екзотика. Протипоказань немає, крім індивідуальної алергічної непереносимості, але, оскільки даний продукт незвичний для нас, європейців, зловживання може спричинити серйозний розлад травлення.

Також не варто фанатіти цим вуглеводистим делікатесом, коли є проблеми з рівнем цукру або цукровий діабет, адже від фізіологічної реакції не врятують навіть магічні властивості джекфрута.

Також про джекфрут відомо, що шкірка і насіння зрілого плода видають сильний неприємний запах, що нагадує запах гнилої цибулі. Смак джекфрута очевидці порівнюють зі зжованою жуйкою. Дегустатори кажуть інакше – смак “нейтральний та прісний, з м’ясистою текстурою, схожою на свинину”.

 Джекфрут веганам слугує замінником м’яса

Про джекфрут часто говорять як про замінника м’яса, але він також є смачним варіантом, якщо свіжий. у раціоні його часто використовують вегани. Також цікаво покласти його на якийсь тост із невеликою кількістю сиру або додати до натурального йогурту. Слід мати на увазі, що незрілий джекфрут сам по собі не має смаку, тому йому потрібні приправи та/або соуси, щоб змінити його смак. 

Джерело