Поп-ап вечір з дунайкою у Глеку: як Київ відкриє Бессарабію на смак і слух

У самому серці Києва, на Великій Житомирській, 6, ресторан “Глек” готується на один вечір стати гастрономічним портом у дельту Дунаю. 2 травня тут відбудеться поп-ап вечеря, яка обіцяє перетворитися на коротку, але насичену подорож до Бессарабії – регіону, де риба ще пахне рікою, а природа живе за власним ритмом. І, як обіцяють організатори, на відвідувачів чекає не просто дегустація локальної кухні. 

Це буде зустріч із краєм, де змішуються прісна й солона вода, де птахи мандрують понад очеретами, а міста здаються неспішними, як течія Дунаю. Саме про це розповідатиме Ярослав Козак – мандрівник, дослідник українського півдня та засновник клубу екологічного туризму “Добре поїхали”, зазначає команда ресторану “Глек”. Він поведе гостей за межі звичних маршрутів – у Дунайський біосферний заповідник, єдину “живу” дельту Європи. Без офіціозу і кліше, натомість із живими історіями про дикі ландшафти, рибалок, міграції птахів і магію місць, які варто відчути на дотик і смак.

Окрема розмова – це смак. Шеф Андрій Северенчук готуватиме страви Ліпованської рибної кухні, де в головній ролі – дунайський оселедець, або ж дунайка. Ця дика риба, що мігрує з Чорного моря до дельти, має найвищий у світі вміст жиру відносно розміру, змінює свій смак залежно від водоростей, якими харчується, і не витримує замороження. Оселедець у “Глеку” буде свіжим – саме з Вилкового, де він найжирніший і найсмачніший. У меню вечері, яка коштує 1200 грн, буде дві страви з сезонної дунайки, келих вина і розмова, яка здатна змінити уявлення про те, що таке південь України.

У Києві відкрився ресторан, де музика має смак

Як нещодавно повідомляв Інформатор, на вулиці Златоустівській у Києві з’явився новий простір – ресторан “Далі”, де музика та гастрономія живуть в ідеальній гармонії. Як кажуть у закладі, це не просто ресторан, а місце для тих, хто хоче сповільнитися, відчути момент і почути музику так, як вона повинна звучати. Адже тут є власна вінілова бібліотека, і вдень музику можна слухати в навушниках, а ввечері – насолоджуватись живим звучанням платівок.

Меню, натхненне домашніми смаками, розробляли кухарі з Херсонщини, які пропонують три види сендвічів, п’ять сніданків – від класичної вівсянки до щедрого “неанглійського сніданку”, хумус, салати, супи, паштет з мідій та основні страви – перепілка або мідії в соусі Том Ям чи винному соусі.

Також ми писали про те, що у Києві на Подолі відкрили “українську класику” – пивну з карасями у фритюрі та живим пивом. Заклад розташований на вул. Хорива, і є другим з такою концепцією у столиці – його “прототип” вже деякий час працює на Райдужному масиві. Є в меню і інші рибні позиції, та навіть мідії – але саме карасі мають привернути увагу спраглих за річковою рибою киян.



Джерело