Примірка новорічного салату: Олів’є з київського ярмарку на чверть дешевше, ніж у супермаркеті

Заздалегідь планувати витрати на свята вміють лише справжні господині, проте наразі ціни збільшуються з такою космічною швидкістю, що треба негайно вчитися цьому “мистецтву”. І оскільки дозволила погода, кореспондент Інформатора завітав на продовольчий ярмарок на Дарниці, а потім – у найближчий супермаркет. Поки ми цікавилися лише тими продуктами, які знадобляться для традиційної для зимових свят страви.

Візьмемо усереднений рецепт салату Олів’є, що українці полюбляють робити на новорічні свята. Це ще “радянський” рецепт, у який замість “Докторської” ковбаси ми додамо м’ясо – для смаку та більшої поживності страви. Отже, нам знадобиться картопля (4-5 штук – це приблизно півкіло), дві великі або три середні морквини (десь 300 грамів), банка консервованого горошка, одна цибулина, 400г відварного м’яса – найкраще смакуватиме свинячий ошийок. Не забуваємо про солоні огірки, для такої кількості салату візьмемо 300 грамів. Також додамо 6 яєць, а заправку робитимемо із магазинного майонезу (припустимо, що на те, аби збивати власний соус, в нас немає ані часу, ані бажання). 

Навіть акційне м’ясо в супермаркеті дорожче, ніж на ярмарку, та й вибір яєць на торговельних сезонних майданчиках кращий

А результати наших продовольчих походів станом на 20 листопада мають наступний вигляд.

Ціни на ярмарку:

  • Картопля – 26 грн/кг: 13 грн
  • Цибуля – 26 грн/кг: 2,6 грн
  • Морква – 40 грн/кг: 13 грн
  • М’ясо – 200 грн/кг: 80 грн
  • Яйця – 70 грн/кг: 42 грн
  • Майонез – 60 грн/500г: 20 грн
  • Горошок – 55 грн
  • Огірки – 100 грн/кг: 33 грн

Разом: 258,6 грн

Ціни у супермаркеті:

  • Картопля – 30 грн/кг: 15 грн
  • Цибуля – 15 грн/кг: 1,5 грн
  • Морква – 37 грн/кг: 12 грн
  • М’ясо – 240 грн/кг: 96 грн
  • Яйця – 80 грн/кг: 48 грн
  • Майонез – 70 грн/500г: 30 грн
  • Горошок – 65 грн
  • Огірки – 200 грн/кг: 66 грн

Разом: 333 грн

Нескладно порахувати, що Олів’є з ярмаркових продуктів виходить приблизно на чверть дешевше, ніж з набору із супермаркету. Наразі ціни на більшість складових салату приблизно однакові, проте на ярмарку безперечно дешевші солоні огірки, а в супермаркетах поки більш приваблива – вдвічі менша, ніж на ярмарку – ціна цибулі. Проте цей баланс досить хиткий і залежить ще й від попиту – недарма ж продавчиня огірків порадила нам купити їх із розсолом, аби зберегти до Нового року.

Кличко звільнив скандального організатора столичних ярмарків, який не знав, куди діваються зароблені гроші

Як повідомляв Інформатор, міський голова Києва призначив нового керівника комунального підприємства “Київська спадщина”, що організовує продовольчі ярмарки у столиці. Звільнення колишнього директора місяць тому, 11 жовтня, ініціював Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА  внаслідок розголосу, що стався після засідання тимчасової контрольної комісії Київради з питань перевірки видатків бюджету Києва. Тодішній керівник Київської спадщини Олексій Литвинов не міг пояснити, скільки заробляє на ярмарках підприємство та скільки коштів надійшло до міського бюджету від його діяльності.

Також ми писали, що ціни на фермерську продукцію зросли майже вдвічі з початку року. Йдеться про актуальні ціни на декілька груп продуктів, що традиційно купують кияни: овочі-фрукти, м’ясо, молочні продукти та мед. А якщо брати вартість цих продуктів у супермаркетах, виходить, що крім окремих винятків, середні ціні в магазинах та на ярмарку майже однакові.

Джерело