Психолог зрозумів, чому сосиски з пюре такі смачні

З настанням холодів і темряви у нас є різноманітні ритуали, які допоможуть пережити наступні місяці: від того, як ми обігріваємо та ароматизуємо наші домівки, щоб нам було комфортно, до того, як і що ми їмо. Є вагомі причини, чому ми вважаємо певну їжу втішною. Хоча те, до чого ми всі тяжіємо, скоріше за все, буде однаково теплим, м’яким і бежевим, пише The Telegraph.

“Це тому, що ми схильні тягнутися до втішної та ностальгічної їжі, коли світ виглядає як небезпечне та незатишне місце”, – каже психолог-експериментатор з Оксфордського університету та автор книги “Гастрофізика: нова наука про їжу” Чарльз Спенс.

Психолог присвятив багато часу дослідженню психології того, як ми сприймаємо їжу. Кілька років тому автор намагався виявити унікальні сенсорні якості комфортної їжі. Він дійшов висновку, що комфортна їжа – масляниста і м’яка, а не хрустка чи яскрава. 

Комфортна їжа нагадує м’який крем спокійного відтінку, – психолог.

Комфортна їжа – це …

Сосиски і пюре

Найпоширеніші комфортні страви викликають позитивні спогади. Вони є хорошим способом емоційно підтримати себе, повертаючись до спогадів дитинства. Тип їжі значною мірою не має значення. Це більше про спогади, тож якщо люблячі батьки пригостять вас сосисками з пюре в дорослому віці, то, ймовірно, ви знайдете це втіхою.

Запах є особливо хорошим збудником емоцій. Так сталося, що їжа наших дитячих років і дитинства часто була м’якою і невибагливою за смаком та текстурою. А ще вона провокувала виділення в мозку нейромедіатора дофаміну, який відповідає за гарний настрій. В різних культурах це може бути різна їжа, проте всі люди сприймають комфортним більш м’яке, зі спокійним відтінком.

Водночас у нас закладено очікування, що щось більш насиченого кольору матиме більш інтенсивний смак. З комфортною їжею немає раптових різких або інтенсивних відчуттів. 

Існує різниця між статями: дівчата частіше люблять солодке, а хлопці – солоне.
Існує різниця між статями: дівчата частіше люблять солодке, а хлопці – солоне.

Солоне для хлопчиків, солодке – для дівчаток

Чоловіки більше віддають перевагу солоній комфортній їжі, а жінки – солодшій. Жінки справді схильні відповідати кіношному стереотипу про морозиво та шоколад, каже психолог. Коли він розглядав уподобання щодо смаку та аромату між статями, він не міг знайти нічого, що пояснило б це, окрім культури. Хоча, на його думку, коливання гормонів можуть відігравати в цьому свою роль.

Також тяга до солодкого здатна посилюватись через стрес. Під час одного дослідження щури налягали на солодке через стрес, викликаний гучними звуками. Солодка їжа містить енергію, а це те, що вам може знадобитися, щоб підбадьоритися або втекти від хижака.

Найбільше заспокоює тепле солодке, наприклад, шоколадний пиріг, каже експерт. Взагалі, коли рівень емоцій та енергії низький, люди схильні тягнутися до жирної калорійної їжі, переконаний психолог. 

Їсти з банки, немов дитина

Багато хто їсть шоколадну пасту, варення чи згущене молоко прямо з банки, і це теж заспокоює, бо облизувати ложку після шоколаду – це точнісінько, як у дитинстві. А ще тому, що ці солодощі мають гарну комфортну текстуру. А ще тому, що ложка кругла, а все кругле здається нам солодшим. 

Покажіть любов через їжу

У дослідженні Дублінського університетського коледжу було виявлено, що 89% респондентів сказали, що запах хліба робить їх щасливими, 63% сказали, що запах викликав спогади про сім’ю, безпеку й свято. І дійсно, на гормональному рівні вуглеводи в хлібі можуть підвищити рівень серотоніну, який допомагає підняти настрій і рівень стресу.

Повторювані рухи замішування тіста можуть допомогти людям почуватися продуктивними та цілеспрямованими. Коли ви замкнені у своєму домі під час хвороби чи пандемії тощо, важливо не лише те, що ви їсте, а й наповнити ваш дім заспокійливими ароматами, наприклад свіжоспеченим хлібом.

Взимку не тільки коротші дні, але й погана погода, через яку ми можемо відчувати себе прикутими до дому. Йдеться про те, щоб зробити ваше лігво комфортнішим. Приготування їжі свідчить про турботу, тому це також заспокоює.

Фондю - традиційна альпійська страва з плавленого сиру з додаванням спецій, яку готують і зазвичай споживають у спеціальному посуді.
Фондю – традиційна альпійська страва з плавленого сиру з додаванням спецій, яку готують і зазвичай споживають у спеціальному посуді. Буває солодкий фондю – з топленим шоколадом.

Сядьте в коло за фондю

Хоча це не ідеально, їжа може бути способом заглушити та заспокоїти важкі емоції, і м’яка їжа особливо хороша для цього. Відварна картопля, змочена в липкому сирі, відповідає вимогам щодо м’якості, пов’язаної з комфортною їжею.

Проте фондю відрізняється від картопляного пюре тим, що його їдять спільно. Це об’єднує людей, щоб насолоджуватися розширеними соціальними зв’язками. 

Однак, ніхто й ніколи не їсть фондю заради відчуття смаку. Цієї зими, якщо у вашій сім’ї неспокійно, сядьте за фондю. Можливо, наші світові лідери могли б насолодитися ним разом.

Джерело