Савва Лібкін увійшов у світ Jerry Heil: Ах, ці одесити знову на провідних ролях!

Українська співачка та авторка пісень Jerry Heil, яка 21 жовтня святкує 30-річчя, відвідала кулінарну майстерню у відомого одеського ресторатора Савви Лібкіна, де приготувала смачну мусаку, адаптовану до одеського колориту. Співачка вже багато років веде вегетаріанський раціон і навіть мала періоди повного відмови від термічно оброблених продуктів, практикуючи сироїдіння.

Мусаку вважають традиційною стравою балканської та близькосхідної кухні, а в Греції вона входить до числа найпопулярніших національних страв. Це ситна запіканка, що складається з шарів запечених баклажанів, м’ясного фаршу з томатами та соусу бешамель. Існує безліч варіантів приготування цієї страви. В Греції кажуть: “У кожної мами своя мусака”.

Грецька мусака по-одеськи


Ароматна соковита страва, яка є справжньою зіркою грецької кухні.

Вам знадобиться:

Для страви:

  • баклажани – 1 кг
  • картопля – 1 кг
  • сир Пекоріно – 100 г
  • сир моцарела – 300 г

Для соусу “Бешамель”:

  • борошно – 150 г
  • масло – 150 г
  • молоко – 1,5 л
  • яєчні жовтки – 4 шт.
  • мускатний горіх – на смак
  • сир Пекоріно – за смаком

Для фаршу:

  • свинина – 700 г
  • телятина – 700 г
  • цибуля – 500 г
  • часник – 100 г
  • помідори у власному соку – 500 г
  • оливкова олія – 150 г

Як готувати:

Баклажани очистіть від шкірки та наріжте уздовж скибочками товщиною близько 1 см. Посоліть та дайте трохи відстоятися, приберіть зайву вологу паперовим рушником. Далі очистіть картоплю та наріжте кільцями завтовшки 0,7 см. На сковороді розігрійте оливкову олію та обсмажте картоплю та баклажани до золотистої скоринки. Після смаження дайте їм стекти, щоб видалити залишки олії.

Тепер переходьте до приготування фаршу. М’ясо наріжте на шматки і перекрутіть через м’ясорубку (можна використовувати вже готовий фарш). Цибулю подрібніть і обсмажте разом з часником на пательні. Додайте цукор, мускатний горіх, корицю та лавровий лист. Додайте фарш і помідори до цибулі. Обсмажуйте на повільному вогні 10-15 хвилин, постійно помішуючи.

Готуйте соус “Бешамель”. На сковороді розігрійте вершкове масло, і як тільки воно розтане, всипте борошно. Ретельно перемішайте, щоб не утворилися грудочки. Додавайте молоко поступово, постійно помішуючи. Коли суміш почне пузиритися, можна вимикати вогонь. Соус повинен бути однорідним і кремовим. Додайте мелений перець, тертий мускатний горіх, сир Пекоріно, яєчні жовтки та добре перемішайте.

Переходьте до складання страви. Візьміть деко для запікання, викладіть шар картоплі, приправивши сіллю та перцем, потім шар баклажанів, також посоліть і поперчіть. Зверху викладіть шар фаршу, а потім знову баклажани. Залийте все соусом, посипте тертим сиром Пекоріно та моцарелою. Випікайте у розігрітій до 180 градусів духовці протягом 35-40 хвилин. Зверху має утворитися золотиста скоринка. Потім вийміть з духовки і дайте мусаці постояти близько години. Смачного!

Поради: не бійтеся додавати спеції до м’ясного фаршу, адже він має набути класичного грецького смаку. Можна ще додати чебрець та орегано для посилення аромату. Щоб баклажани не гірчили, їх можна бланшувати у киплячій воді кілька хвилин, а потім добре просушити паперовим рушником.