Щасливі варенички, вогняні шоу та спалення Коструба: де у Києві відсвяткувати Масницю

У понеділок, 24 лютого, починається тиждень святкування Масниці, яку ще називають Колодієм або Сирним тижнем. Перехід від зими до тепла у 2025-му відбудеться за календарем, адже останні, найвеселіші дні цього тижня припадають на 1 та 2 березня. А кияни матимуть чимало варіантів на вибір, де весело, корисно та смачно зустріти весну.  

ВДНГ

Ювілейна «Зимова країна» завершує свій десятий сезон саме святкуванням Масниці, і 1–2 березня ВДНГ перетвориться на центр народних гулянь. Як повідомляють організатори, впродовж двох днів на киян чекають запальні хороводи, колективні співи веснянок, гаївок і майстер-класи з народних танців, вуличні вистави, театр і ходулісти. Можна буде взяти участь у майстер-класах з народних ремесел, зокрема, гончарства, виготовлення виробів із соломи. 

Розважатимуть гостей фольклорні колективи, буде багато тематичних фотозон та весняного декору і, звісно, смачних млинців та вареників. Фіналом святкувань стане урочисте спалення Коструба, що символізує прощання із зимою. Крім того, на гостей чекатиме вогняне шоу від київського театру вогню “Ясне сонце”. 

Адреса: ВДНГ, вул. Академіка, Глушкова, 1. Вхід вільний.

Арт-завод Платформа

Аби відчути справжній дух весняного пробудження, киян запрошують на “Коло Свароже. Колодій” на Арт-заводі Платформа. 1 та 2 березня на відвідувачів чекає дійство, де оживають прадавні легенди.Тут можна буде побачити вогняні та кінне шоу, виступи на литаврах та мечах, силове акробатичне шоу та бойовий гопак. А ще взяти участь у майстер-класах з карбування металу, гончарства, ковальського мистецтва та виготовлення традиційних народних оберегів. 

Організатори обіцяють багато музики, зокрема, виступ переможців Євробачення-2022 KALUSH ORCHESTRA. Шоу світлових барабанів, виступ  видовищних ходулістів-биків, майданчики для дитячих розваг та просторі фудкорти. 1 березня вечір закінчиться  вогняно-лазерним шоу, а 2 березня – вогняним шоу зі спаленням баби-Марени.

Адреса: Арт-завод Платформа, вул. Якова Гніздовського, 1А, з 12:00 до 21:00. Вартість квитка: до 24.02 – 150 грн, з 24.02 – 300 грн. Дітям до 8 років – безкоштовно, з 8 до 14 років – 100 грн (ло 24.02), 150 грн – з 24.02. Для військових та багатодітних родин вхід безкоштовний.

Найвеселіші дні Масниці цьогоріч припадають на 1 та 2 березня

Парк Феофанія

1 та 2 березня тут відбудуться традиційні народні гуляння з розвагами для дітей та дорослих. За інформацією організаторів, на гостей парку очікують бої на мішках, перетягування канату, атракціони. Діти зможуть відвідати творчі майстер-класи та взяти участь в анімаційній програмі. Впродовж дня на сцені триватиме концерт під відкритим небом за участю фольклорних колективів, а ввечері обіцяють хороводи і танці навколо святкового багаття.

Адреса: вул. Академіка Лебедєва, 32, з 13:00. Вхід у парк – 60 грн, діють знижки для пільгових категорій.

Пирогово

У музеї народної архітектури та побуту кияни зможуть не лише побачити, а й стати учасниками традиційних масничних обрядодійств. Як повідомляють у Пирогово, співробітники музею покажуть цікавий обряд “колодкування”, розкажуть про традиційну та обов’язкову страву, яку готували на Масницю – вареники з сиром.

“За народним повір’ям, Колодій – це опікун шлюбу, який обдаровував здоров’ям, злагодою, достатком тих, хто створював родини. Тож, в Україні існував звичай прив’язувати колодку (дерев’яний брусок, невеличке поліно чи палицю) тим хлопцям, хто ще був без пари. Зняти колодку дозволялося хіба що тільки за відкуп (наїдки, наливка, солодощі). Відкуплялися не лише неодружені парубки, але й їхні батьки.Побачити і, можливо, стати учасником цього обряду ви зможете в Музеї просто неба”, – повідомляють у Пирогово.

Апофеозом святкування Масниці стане спалювання «Кострубатого діда» — солом’яного опудала, яке раніше під час сніжних зим ставили на роздоріжжях, аби люди орієнтувалися, куди їм їхати чи йти, якщо дорогу замітало снігом. Звісно, будуть і вареники із сиром, налисники, сирники, пухкі гречані та пшеничні млинці, пироги із сиром. 

Адреса: вул. Академіка Тронька, 1, з 12:00. Вартість квитка – 150 грн.

Етнографічний комплекс “Українське село”

1 та 2 березня з 13:00 до 15:00 тут пройдуть обрядові святкування Колодія. Просто неба, на центральній музейній галявині будуть танці та ігри, народні забави для дітей та дорослих, “сповивання колодки”. А також весняні пісні, обрядові дійства – зокрема, чіпляння колодки неодруженим. І, звісно, спалення солом`яного Коструба – символа зими.

Впродовж дня на території комплексу можна відвідати майстер-класи з традиційних народних ремесел, міні-зоопарк, теплиці “Українські тропіки”. На вулиці будуть готуватися млинці, вареники, козацький куліш, шашлик, гарячі напої, глінтвейн у казані.

Адреса: с. Бузова, Бучанський район, вул. Дмитрівська, 1, з 13:00. Вхід вільний. Доїхати можна автобусним маршрутом №773 (зупинка на пр. Берестейський біля заводу Антонова, ст.м. Святошин). Відправлення з Києва: 07:15, 09:55, 12:55, 15:15, 17:35, 19:50. Відправлення від “Українського села”: 06:10, 08:30, 11:15, 14:05, 16:25, 18:45.

Мамаєва слобода

Масницю у Музеї живої історії святкуватимуть теж два дні – 1 та 2 березня. Організатори обіцяють святкування за справжніми українськими обрядами та традиціями, крім того, на гостей чекає розповідь про сакральні сенси свята – “Чому вареник та колодка, а не бліни та маскоське опудало?” Буде й майстер-клас з ліпки вареничків  “Мій щасливий вареничок”, де  кожен учасник зліпить кілька власних щасливих вареничків, і з народних танців, і ліпки з глини, і ж гончарної майстерності. А ще відвідувачів свята пригощатимуть варениками та хмільною Пані Вишнею. 

Адреса: вул. Михайла Донця, 2, з 16:00. Вартість квитка:  520 грн – дорослий, 420 грн – дитячий.

Українські традиції Масниці: турки їли вареники, а жінки йшли в шинок

Нагадаємо, Інформатор розповідав про традиції Масниці за днями тижня, за кожним з яких закріплені певні звичаї та традиції. На Масницю здавна було прийнято частуватись здебільшого молочними продуктами – млинцями на молоці, сирами, вершками тощо. Улюбленою обрядовою стравою масляної в Україні були вареники з сиром, які вживали з маслом чи сметаною. На козацьких землях це була головна ритуальна страва. Недарма ж козаки жартували, що на Масницю й турки вареники їдять.

Масляний тиждень – час забав, розваг, гостин. Українці весело та ситно зустрічали й проводили цей період, було прийнято, щоб зять їхав у гості до тещі та навпаки, молоді подружні пари навіщували батьків та інших родичів. Загалом же, Масниця вважалася жіночим святом. Протягом святкового тижня заміжні жінки збиралися гуртом та відвідували шинок. 



Джерело