Сезон кабачків в самому розпалі. Їх можна знайти на ринках та в магазинах. Цей смачний і корисний овоч легко готувати різними способами, але найулюбленіший в Україні варіант – це обсмажені кружальця з помідорами та зеленню. Також популярні кабачки у вигляді вафель або оладок. Проте всі ці рецепти трохи набридли, а кабачки ще не закінчилися. Тож пропоную спробувати приготувати їх на італійський лад.
Наприклад, можна приготувати Скарпаччу. Це тонкий пиріг, що є традиційним для італійської кухні. У класичному варіанті він готується лише з кабачків, але додавши картоплю, ви отримаєте більш поживну страву. Назва цього пирога перекладається з італійської як “старий” або “потворний черевик”. Є припущення, що вона виникла через дуже тонке тісто, яке нагадує підошву взуття. Рецепт доволі простий, як і спосіб приготування, тож давайте замінимо набридливі “стовпчики” на витончену скарпаччу.
Італійський пиріг з кабачків
Вам знадобиться:
- кабачки – 500 г
- молода картопля – 500 г
- червона цибуля – 1 шт.
- розмарин – 3 гілочки
- цільнозернове борошно – 150 г
- полента, манна крупа або панірувальні сухарі – 50 г
- морська сіль
- оливкова олія
Як готувати:
Помийте та обчистіть овочі. Відділіть по 100 г кабачків та картоплі від загальної кількості і наріжте їх тонкими кружальцями, решту потріть на крупній терці. До отриманої маси додайте дві чайні ложки солі, добре перемішайте та залиште на годину. Потім ретельно відіжміть зайву рідину. Не викидайте її.
Переходьте до приготування тіста. До маси з кабачків і картоплі додайте дрібно нарізану цибулю та зелень, добре перемішайте. Потім додайте борошно і паленту або манку, а також 120 мл вичавленого з кабачків соку. Замісіть тісто, яке повинно бути за консистенцією як на оладки.
Візьміть форму для випічки, застеліть її пергаментом і змастіть оливковою олією. Розподіліть тісто по паперу шаром приблизно 5 мм, потім викладіть зверху рядами нарізані кабачки та картоплю. Збризніть додатковою олією, посипте невеликою кількістю поленти і дрібкою морської солі.
Випікайте в духовці при температурі 220°C протягом 45-55 хвилин до появи золотистої, хрусткої скоринки. Після охолодження можна смакувати.
Поради від Інформатора: щоб смак скарпаччі був менше нудним, додайте трохи часнику, свіжу зелень (кріп або петрушку), а також сир (наприклад, пармезан, моцарелу чи фету). Подрібнені волоські або кедрові горіхи можуть надати страві приємну текстуру та додатковий аромат.