Смакота від Анастасії Даугуле: несподіване кулінарне диво з Риги!

Імбирне печиво з давніх часів символізує Різдво і викликає асоціації з родинним затишком, теплом і дитячими веселощами. Традиція його випікання налічує більше сотні років у середньовічній Європі, однак сьогодні вона охоплює майже весь світ. У кожній країні ці солодощі виготовляються в різноманітних формах і мають свої унікальні назви.

Наприклад, в Норвегії це печиво називається pepperkaker, в Данії – brunkager, в Ісландії – piparkökur, в Естонії – piparkoogid, а в Латвії – piparkūkas. Рецепти печива різняться залежно від країни. Один із секретів приготування латиських piparkūkas поділилася популярна ведуча Анастасія Даугуле, яка святкує свій день народження 18 листопада. Вона займає провідні позиції на українському телебаченні, а в 2011 році отримала звання Заслуженого журналіста України.

Анастасія здобула популярність завдяки вмінню поєднувати професіоналізм, елегантність та інтелект на екрані. Вона народилася і виросла в Ризі (Латвія), а свою освіту здобула в Україні, де й залишилась працювати. Проте деякі традиції з дитинства, такі як випічка імбирного печива, вона продовжує зберігати. Воно виходить особливо ароматним.

Імбирне печиво від Анастасії Даугуле

Перед цим ароматним печивом не встоїть ніхто.

Вам знадобиться:

  • вершкове масло – 3/4 cклянки
  • коричневий цукор – 3/4 cклянки
  • мед – 2/3 cклянки
  • яйце – 1 шт.
  • екстракт ванілі – 1 ч.л.
  • борошно – 3 1/4 склянки
  • мелений імбир – 1 ст.л.
  • сода – 1 ч.л.
  • мелена кориця – 1 ч.л.
  • мелений мускатний горіх – 1/4 ч.л.
  • мелений чорний перець – 1/2 ч.л.
  • сіль – 1/2 ч.л.
  • свіжий імбир – 2 шматочки
  • апельсин – 1 шт.
  • глазур для прикрашання

Як готувати:

Візьміть велику миску та, за допомогою міксера, збийте в ній масло, коричневий цукор та мед. Потім додайте яйце і екстракт ванілі, знову змішуйте до однорідності. У іншій мисці з’єднайте сухі інгредієнти: борошно, спеції, соду та сіль. Поступово вводьте їх до вологих інгредієнтів. Перемішуйте тісто за допомогою міксера.

На наступному етапі вмішайте в тісто натертий свіжий імбир і цедру одного апельсина. Тісто має бути щільним. Розділіть його на дві частини, загорніть у плівку та покладіть у холодильник на 2-3 години. Потім розкатайте у тонкий корж і виріжте пряники.

Викладіть пряники на деко, застелене пергаментом, і поставте їх у розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте 9-10 хвилин, поки вони не підрум’яняться. Дайте охолонути, а потім прикрасьте глазур’ю. Смачного!

Поради: Для покращення смаку імбирного печива можна додати до тіста какао чи темний шоколад. Якщо ви уникаєте цукру, використовуйте цукрозамінники, однак будьте обережні, адже вони можуть змінити текстуру.

Для глазурі ви можете купити готову або приготувати самостійно. Збийте 1 яєчний білок, 150 грамів цукру та кілька крапель лимонного соку. Залиште печиво на ніч при кімнатній температурі, щоб глазур повністю застигла.