Сніданок у червоних тонах, який покриє добову норму клітковини

Клітковина відіграє ключову роль у житті людини. Вона сприяє нормальному функціонуванню шлунково-кишкового тракту, допомагає в контролі ваги та підтримці рівня цукру в крові, а також зменшує ймовірність серцево-судинних захворювань, живлячи корисні бактерії в кишківнику і зміцнюючи імунну систему. Рекомендована добова норма становить 25-30 грамів, і її варто дотримуватися. Використовувати лише огірки або броколі не виходить. Різноманітні страви стануть у нагоді, адже вони є справжніми джерелами клітковини.

У таких стравах поєднують безліч продуктів, багатих на клітковину, серед яких овочі (броколі, морква, картопля, шпинат), бобові (сочевиця, квасоля, горох), цільнозернові продукти та крупи (овес, коричневий рис, гречка), а також горіхи, насіння (мигдаль, чіа, льон) і сухофрукти. Важливо вміти їх поєднувати правильно. Наприклад, рис і буряк чудово поєднуються. З їх допомогою можна створити неймовірно смачне бурякове різотто.

Ця страва не лише корисна, але й цілком вегетаріанська, тому її можуть насолоджуватися люди, які дотримуються такого способу харчування і не їдять тваринної їжі. Давайте почнемо готувати, адже інгредієнти для страви цілком звичайні, більшість з них можна знайти у холодильниках майже кожної господині.

Різотто з буряка


Страва виходить дуже ароматною і з приємною кислинкою.

Вам знадобиться

Для різотто:

  • буряк – 700 г
  • овочевий бульйон – 500 мл
  • цибуля шалот – 175 г
  • часник – 4 зубчика
  • імбир – шматок 2 см
  • рис – 350 г
  • кріплене червоне вино – 5 ст.л.
  • вершкове масло (або веганське) – 50 мл
  • молоко коров’яче чи рослинне – 400 мл
  • оливкова олія

Для начинки:

  • зелений перець чилі – 1 шт.
  • цедра лайма – 1/2 ч.л.
  • сік лайма – 2 ст.л.
  • чорна гірчиця – 1 ч.л.
  • кмин – 1 ч.л.
  • карі

Як готувати:

Промийте і відваріть буряк. Половину кількості очистіть, наріжте великими кубиками та відправте в блендер. Додайте 500 мл гарячої води та перебийте до однорідної маси. Вилийте отриманий буряковий бульйон у велику каструлю і додайте гарячий овочевий бульйон.

На великій пательні або у каструлі розтопіть вершкове масло, додайте подрібнені цибулю шалот, часник та імбир. Посоліть. Готуйте 8-10 хвилин, постійно помішуючи, поки суміш не набуде золотистого відтінку. Потім додайте рис та перемішайте. Лишіть на вогні на 2-3 хвилини.

Влийте до рису вино та залиште на невеликому вогні, поки воно не випарується. Постійно вливайте буряковий бульйон: спочатку один ополоник, дочекайтеся його випаровування, потім інший, і так далі, поки не використаєте весь бульйон. Коли вся рідина випарується, влийте молоко, накрийте каструлю кришкою і зніміть з вогню.

Залишок буряка наріжте на невеликі кубики і викладіть на розігріту, змащену маслом сковороду. Додайте гірчицю, кмин, карі та порізаний перець чилі. Також посоліть і смажте 6-8 хвилин, постійно помішуючи. Зніміть з вогню та додайте сік і цедру лайма. Подавайте різотто теплим, додавши зверху обсмажений буряк. Смачного!

Поради від Інформатора: до різотто можна також додати веганський сир або харчові дріжджі, які за смаком схожі на пармезан. Зелень додасть страві свіжості. Використовуйте спеціальні сорти рису, які мають високий вміст крохмалю, що надає різотто кремової ніжності.