Таємниці ресторану Опанас: назву вигадала жінка, відкривав заклад Кучма, а за хлібом для президента бігали у гастроном на Хрещатику

Відомий український ресторан “Опанас” у серці Києва опинився під загрозою закриття на 25-му році свого існування. Ольга Насонова, засновниця компанії “Ресторанний консалтинг” і експерт з гастрономії, поділилася кількома цікавими моментами з історії закладу. Вона також зауважила, що навколо цінної ділянки в центрі столиці відбувається не просто така метушня, а закриття “Опанаса” може стати негативним сигналом для всіх рестораторів.

Ольга Насонова на своїй Facebook-сторінці розповіла, що була частиною команди, яка запускала “Опанас”, тоді ще відомий як “Тарас”. Експертка згадала, що раніше на цьому місці існувало кафе, відоме своїми зеленими зонтиками, а парк виглядав запущено.

“Так, ресторан відкрився у 2001 році, в травні. На відкритті був присутній Леонід Кучма, якому вручили хліб та сіль на рушнику. За хлібом ми бігали до гастроному на Хрещатику”, – згадує Насонова.

Експертка також розповіла, що охорона президента вимагала сертифікат на хліб та сіль, хоча Кучма насправді “хліба не скуштував і солі не лизнув”. Вона підкреслила, що саме вона запропонувала назву “Опанас” для ребрендингу, додавши до чоловічого імені Панас ірландський префікс “О'”. На її думку, у перші 15 років ресторан мав великий успіх, зокрема після зміни назви з “Тарас” на “О’Панас”.

“Цікава кухня: традиційні українські рецепти, адаптовані до сучасних тенденцій, дивовижна архітектура ресторану у формі української корчми, а також оформлення з квітами та курами – все це робило ресторан справді унікальним. Млинці з особливого млинного будиночка добре продавалися”, – ділиться вона.

Однак, останні роки популярність ресторану знизилася, визнає Насонова. Вона зазначила, що туристи майже зникли, а раніше їх у “О’Панасі” було багато, як і в інших українських ресторанах столиці. Проте, на її думку, ресторан у парку “ніколи не буде пустим, особливо у гарну погоду”.

“Не так страшна ворожа ракета, як власна прокуратура”

Насонова зазначила, що у 2022 році, після прильоту ракети поряд з парком, ресторан також постраждав, але зміг відновитися та продовжити роботу. Вона підкреслила, що цей заклад є одним з небагатьох у Києві, який так тривалий час функціонує без проблем, “а тут така ситуація”.

“Підкреслю: ресторан український, фактично обличчя Києва. Шкода буде, якщо на місці симпатичної будівлі в українському стилі з’явиться скляна висотка чи просто клумба”, – вважає вона.

Експертка впевнена, що ситуація з “Опанасом”, якщо прокуратура досягне своєї мети, створить дуже поганий прецедент для бізнесу. Адже це свідчить про те, що інвестори можуть бути обмануті: “Вкладайте, а потім ми це заберемо”.

“Не так страшна ворожа ракета, як власна прокуратура”, – підтримують її глядачі у коментарях.

Київський журналіст і активіст Павло Авдокушин запитав, які можуть бути права на землю в громадському парку. Одна з тез Насонової щодо “Опанаса” полягає в тому, що “право власності скасовують”. Експертка пояснила, що, наскільки їй відомо, земля в оренді, а ось будівля ресторану – у приватній власності.

“Забирають, коли власник – держава: Легко!”, – написала свою думку відома одеська шеф-кухарка Ірина Ангелова, чий ресторан “У Ангелових” раніше працював в Одесі, а тепер – у Ніцці.

До речі, про Одесу – коментатори нагадали, що у культового ресторану “Дача” Сави Лібкіна вже довго існують схожі проблеми.

“Прокуратура демонструє показуху. В Одесі також штормлять “Дачу” Лібкіна. Але кажуть, що це через замовлення забудовника”, – таку думку висловили в коментарях.

Насонова відреагувала на це натяком на “Опанас”, зазначивши, що “завжди є чиєсь замовлення”. Вона чітко висловила свою позицію, що проблема закладу в центрі Києва не в порушеннях закону, а в інтересах когось впливового. Вона погоджуєтся з думкою, що “хтось хоче збудувати щось своє, а для цього придумали, що в парках ресторанів бути не повинно”.

“Мотиви прості – забрати ласкаву ділянку”, – поділилася вона своїми думками в коментарях.

Чому прокуратура пішла на війну проти “Опанас”, та хто стоїть за рестораном

Нагадаємо, раніше Інформатор повідомляв, що Київська прокуратура вимагає знести будівлю одного з найпопулярніших закладів у центрі Києва – ресторану “Опанас” в парку ім. Тараса Шевченка. Основна претензія полягає в тому, що ресторан займає ділянку землі з природно-заповідного фонду, яка охороняється як “національне надбання”. Правоохоронці стверджують, що будівництво є незаконним, так само, як і реєстрація права власності на споруду.

Проте, як з’ясував Інформатор, з інформації на офіційному порталі КМДА слідує, що земля під рестораном належить до категорії “для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування” та є власністю міської громади, яка здана в аренду.

Власниками ресторану завжди були досить відомі особи. Серед них варто виокремити прізвище Оксани Єлманової, депутатки VIII скликання від забороненої в Україні КПУ, та двоюрідної сестри колишнього першого віце-спікера Верховної Ради Ігоря Калєтніка.

Другим засновником ресторану була Галина Миргородська, дружина архітектора Андрія Миргородського, який спроектував кілька мостів, зокрема “мост Кличка”, а також “скляний” міст між Володимирською гіркою та Аркою Свободи.

Ще одна засновниця, Наталія Бабчук, до 2011 року носила прізвище Парцхаладзе, що співпадає з відомим київським забудовником Левом Парцхаладзе, колишнім заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ при Петрові Порошенку (2016–2019 роки). Проте, немає інформації про зв’язок між політиком-забудовником та пані Наталією – можливо, це просто збіг.