Тостер і його числові плутанини: хаос без меж

Тостери – популярний кухонний прилад, призначений для швидкого підсмажування хліба. Він активно використовується для приготування тостів на сніданок, а також для гарячих бутербродів, закусок і десертів. На ринку існує безліч різних моделей цього пристрою, деякі з яких мають налаштування, що можуть бути незрозумілі для користувачів. Тож тут на допомогу приходять експерти.

Згідно з інформацією, більшість користувачів встановлюють режим “ступінь прожарювання” на своїх тостерах після покупки і далі користуються лише кнопкою “Увімкнення/Вимкнення”. Спочатку все здається простим, але насправді тут теж є нюанси, які стали навіть мемом. Мова йде про таймер.

Тостери вражають своїм функціоналом

Розв’язати найпопулярніший міф про тостери вирішив блогер Том Скотт. Він зазначив, що “хвилини в тостері” та “ступінь підсмаженості” є функціонально аналогічними. Хоча майже всі це усвідомлюють, можливо, на підсвідомому рівні не до кінця згодні. Він підкреслив, що тостери не мають чіпів для синхронізації, оскільки це занадто дорого для таких пристроїв.

“Вони містять біметалічну смугу. Дві пластини металу, з’єднані один з одним, які нагріваються і розширюються з різною швидкістю, тому смуга поступово згинається. Залежно від цих циферблатів ви змінюєте, на скільки смуга має вигнутися, перш ніж спрацьовує механізм, який підніме тост”, – пояснив блогер.

Він додав, що в більш сучасних моделях тостерів конструкція відрізняється. Біметалічна пластина замінюється конденсатором, а швидкість накопичення струму контролюється таймером: чим менша цифра на шкалі, тим менший опір в ланцюзі, отже, до конденсатора надходить більше заряду одночасно. Коли досягається певна напруга, ланцюг розмикається, і тост готовий. Таким чином, змінюючи положення ручки, ми регулюємо таймер тостера.

Отже, можна стверджувати, що режим “ступінь прожарювання” дійсно є певним аналогом часу, але навряд чи це буквальні хвилини, які вказані на циферблаті. Скотт для демонстрації провів експеримент, в якому протестував кілька тостерів, налаштувавши режим на “два”. Усі тости вискакували з різним таймингом.

“Ніякого дотримання правила «одна хвилина на налаштування»: налаштування одного тостера зайняло 1 хвилину 30 секунд, другого – 1 хвилину 49 секунд; третього – 2 хвилини 12 секунд, четвертого – 2 хвилини 38 секунд, і так далі до налаштування сьомого, якому знадобилося 3 хвилини 55 секунд, щоб завершити процес підсмажування”, – йдеться в повідомленні.

Таким чином, жоден із кроків між інтервалами не був однаковим. Вони не збільшувалися і не зменшувалися рівномірно. Це був, за словами самого дослідника, “смішний безлад”. Отже, циферблат регулює лише “рівень підсмажування”.