Ціни на продукти давно залишили позаду зарплати, але в київських супермаркетах у травні 2025 року зафіксована все ж таки різноспрямована динаміка: одні продукти продовжують дорожчати, інші навпаки – дешевшають. Покупці вже відчувають зміну сезонів у вартості овочів, а також наслідки скорочення пропозиції на м’ясному ринку. Водночас спостерігається відносна стабільність у молочному та бакалійному кошику. Але в річному вимірі більшість базових продуктів суттєво подорожчали.
Овочі: цибуля – травневий чемпіон, капуста – річний
Про це повідомляють в Українському клубі аграрного бізнесу і зазначають, що найбільше подорожчання традиційно спостерігається серед овочів борщового набору. Так, капуста зросла в ціні на 42% лише за місяць, і на 437% у річному порівнянні – нині вона коштує в середньому 72,5 грн за кілограм. Буряк подорожчав на 60% за місяць і на 121% за рік (46,9 грн/кг), морква — на 14% і 342% відповідно (49,9 грн/кг).
Абсолютний рекордсмен — ріпчаста цибуля, яка подорожчала на 82% за місяць і майже вдвічі за рік, до 29,9 грн/кг. Це наслідок сезонного скорочення запасів та зниження внутрішньої пропозиції. Стара картопля натомість трохи подешевшала до 34,4 грн/кг (–2% за місяць), поступаючись місцем молодій, ціна якої нині коливається від 80 до 130 грн.
На тлі бурякової інфляції приємним винятком стали салатні овочі. Огірки подешевшали на третину – до 53,5 грн/кг, що навіть на 14% дешевше, ніж торік. Помідори також впали в ціні – на 21% за місяць, до 99,5 грн/кг, що на 7% нижче минулорічного показника. Основна причина полягає у зростанні внутрішньої тепличної пропозиції, а також стабільний імпорт. Очікується, що огірки можуть ще трохи знизитись у ціні в найближчі тижні.
Свиней все меньше, м’ясо – все дорожче
Ціни на м’ясо демонструють стійку тенденцію до зростання. Найбільше подорожчала свинина, зокрема, вартість ошийка зросла на 20% за місяць і сягнула 330 грн/кг. Це результат скорочення поголів’я свиней в Україні (–11% до минулого року) і зниження забійної маси на 9% у першому кварталі. Яловичина додала в ціні 6% і коштує в середньому 317 грн/кг. Куряче філе також подорожчало до 200 грн/кг (+5% за місяць, +29% за рік), а от стегенця трохи подешевшали до 120 грн/кг (–4% за місяць).
Молочні продукти: у травні – непомітно, за рік – занадто
Молочний кошик загалом залишається стабільним: місячні коливання цін у супермаркетах не перевищують 1-6%. Проте в річному порівнянні продукція суттєво подорожчала. Молоко зросло в ціні на 32%, масло – на 73%, вершки – на 40%, кефір – на 32%, сир – на 38%. Попри це, українські виробники активно експортують молочку: за перші чотири місяці року обсяг експорту склав понад 120 млн доларів, що на 66% більше, ніж торік.
І тільки бакалія нікуди не поспішає
У категорії бакалії ціни змінюються помірно: наприклад, соняшникова олія подорожчала на 2% за місяць, і нині коштує в середньому 76,7 грн за 850 мл (+30% за рік). Макарони й борошно додали по 1%, до 30,8 і 30,5 грн/кг відповідно. Цукор також злегка зріс до 32,9 грн/кг (+13% за рік). А от рис тримається стабільно: 50,1 грн/кг, що навіть на 13% дешевше, ніж торік. Це пояснюється здешевленням імпортного рису на світових ринках.
Ціни на яйця в травні нарешті пішли вниз. Десяток яєць категорії С1 коштує 72,3 грн, і це на 5% дешевше, ніж у квітні, хоча на 50% дорожче, ніж рік тому. Очікується, що з настанням стабільного тепла ціна знижуватиметься і надалі.
Індекс борщу, що розраховується на основі вартості інгредієнтів для приготування класичної страви, за місяць зріс на 19% і досягнув 222 грн. У річному вимірі він збільшився на 52%. Якщо додати до нього сметану, часник і батон – повний обід обійдеться вже у 232 грн проти 195 грн у квітні.
Загалом, травень засвідчив: попри окремі позитивні зрушення, продуктова інфляція в столиці залишається відчутною. Споживачам варто готуватися до нових хвиль подорожчання влітку – зокрема, якщо погода вплине на врожайність, а імпорт стане менш доступним.
Як Кличко звільнив директора всіх ярмарків, що не знав, скільки заробляє ввірене йому підприємство
Нагадаємо, Інформатор уважно слідкує за діяльністю міського КП “Київська спадщина”, що курує проведення муніципальних ярмарків у столиці. Так, ми писали, що 12 листопада Віталій Кличко звільнив їхнього скандального організатора, який не знав, куди поділися усі зароблені кошти. Олексій Литвинов навіть не міг пояснити, скільки заробляє на ярмарках підприємство.
Ще раніше ми повідомляли про “соломинку, яка зламала хребці верблюда”: після скандалу на засіданні тимчасової контрольної комісії КМДА з питань перевірки видатків бюджету Києва 10 жовтня 2024-го Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА офіційно ініціював звільнення Литвинова. Підставами оголосили “невідповідність посаді та прояви недбалості”: це й не дивно, зважаючи на те, що документацію підприємства, вочевидь, приховували від громадськості.