У Пирогові частуватимуть кулішем, білим борщем і галушками за старовинними рецептами

Цими вихідними, 6-7 вересня, Співоче поле в Пирогові заповнять аромати свіжоприготованого кулішу і гарячих пампушок з часником. Фестиваль “Жива культура – живий світ” об’єднає гастрономію з українськими традиціями і ремеслами. Основна увага буде сконцентрована на кухні, яка поєднує різні регіони та історичні етапи.

6-7 вересня в Національному музеї народної архітектури та побуту України проходитиме фестиваль “Жива культура – живий світ”, як повідомляють організатори. Найбільшу зацікавленість він викликає серед гурманів: киян запрошують не тільки скуштувати, але й спробувати приготувати традиційні страви, які збереглися до наших днів. Дегустації та майстер-класи відбуватимуться з 11:00 до 14:00 у суботу та неділю в рамках програми “Кулінарна спадщина України – смак живої культури”.

Біля музейної печі “Пролісок” кухарки та експертки проведуть навчання для відвідувачів, щоб навчити готувати козацький куліш з Одещини і автентичний “білий борщ” від майстрів зі Житомирщини. Також планується майстер-клас з випікання пампушок від кулінарної дослідниці Ірини Руднєвської разом із музейними кухарками Тетяною Карандеєвою та Галиною Вітюк. Справжнім сюрпризом для гостей стане дегустація полтавських галушок, приготованих за давнім рецептом з книги “Старосвітська кухня України”.

Особливу увагу на фестивалі приділять страві, без якої неможливо уявити українську кухню. Лекція “500-річна історія українського борщу” не лише відкрить секрети його приготування, а й познайомить з етапами розвитку цієї страви – від перших згадок у хроніках до її включення до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Лектори Вадим Назаренко та Олена Романенко проведуть гостей через сторіччя, демонструючи, як борщ об’єднує регіони і родини.

Окрім кулінарії, відвідувачі матимуть можливість зануритися в інші аспекти нематеріальної спадщини. У програмі – лекції про бортництво, покриття хат соломою й очеретом, ярмарки майстрів і тематичні експозиції. Фестиваль триватиме два дні, з 11:00 до 18:00, а вхідний квиток коштує 150 грн.

Як ресторан-нахаба ChaCha ледь не прилучив тротуар у киян, і хто є серед засновників “Опанаса”

Нагадаємо, нещодавно Інформатор писав про засновників популярного київського ресторану “Опанас”, який опинився під загрозою зникнення на 25-му році діяльності. Серед них – одіозна комуністка Оксана Калєтнік та дружина архітектора, фаворита мера Києва, Андрія Миргородського, який був автором обох пішохідних мостів, відкритих Кличком за його каденцію, а також ТРЦ під Поштовою площею.

Також нам відомо про ресторан-нахабу ChaCha, що зайняв місце колишнього магазину “Рошен” на Хрещатику і намагався прибудувати літній майданчик з боку Бесарабського ринку. Наразі тротуар біля закладу розібрано, а прохід закрито картатою будівельною стрічкою, що завдає значних незручностей пішоходам, які хочуть обійти заклад під час “години пік”.