У селі Перемога відтворили стародавню страву книші по-сумськи

З давніх часів на території України вирощували коноплі. Ця рослина слугувала універсальною сировиною для виготовлення одягу та інших важливих господарських товарів. Також насіння коноплі використовували у приготуванні різноманітних страв та для виробництва олії. Причина такої популярності криється в неймовірній поживній цінності цієї рослини. Вона підсилює імунітет, заспокоює нервову систему, позитивно впливає на пам’ять та концентрацію, а також підтримує здоров’я шлунково-кишкового тракту, крові та судин.

Найбільші площі під коноплями знаходяться в Сумській області. Станом на 2022 рік, площа їх вирощування складала понад 450 гектарів. Це приблизно чверть всіх посівів цієї культури в Україні. Варто зазначити, що обласний центр цими вихідними, зокрема 6 вересня, святкує День Сум. Це місто має багатий історичний спадок, оскільки було засноване ще у 1652 році.

Однією з традиційних страв, що характерні для кухні Сумщини, є книші. Це стародавня українська страва, яку колись готували на свята. Згадки про неї можна знайти навіть у “Енеїді” Івана Котляревського. Книші мають чудовий смак, особливо з конопляним насінням, яке надає їм унікального аромату. Отож, давайте згадати про наше культурне надбання і приготуємо цю традиційну страву.

Книші з коноплями з села Перемога


Страва виготовляється з двох видів борошна.

Вам знадобиться:

Для тіста:

  • борошно житнє – 500 г
  • борошно пшеничне – 500 г
  • дріжджі – 100 г
  • вода
  • цукор

Для начинки:

  • конопляне насіння – 200 г
  • мед – 50 г
  • вода
  • сіль

Як готувати:

Спочатку приготуйте опару. У миску налийте теплу воду і розчиніть у ній дріжджі, потім додайте ложку пшеничного та ложку житнього борошна. Розмішайте до консистенції сметани. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 3 години.

Тим часом приготуйте начинку для книшів. На сковороді обсмажте конопляне насіння до сухості. Потім подрібніть його у ступці. Пересипте в миску, додайте мед і трохи води. Добре перемішайте, щоб начинка мала консистенцію пасти.

Перейдіть до вимішування тіста. До опари додайте цукор, сіль і решту борошна. Вимішайте. Нехай тісто вистоюється і підійде близько 2 годин. Коли тісто збільшиться в об’ємі, сформуйте маленькі кульки, кожну розкачайте, зробіть надрізи і наповніть начинкою. Потім загорніть, надаючи форму пиріжка, і відправте у духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Книші повинні зарум’янитись.

Поради від Інформатора: Якщо бажаєте, щоб тісто було ніжнішим, використовуйте лише пшеничне борошно. У такому випадку воно швидше підніметься. Насіння конопель можна перемолоти за допомогою кавомолки або блендера. В начинку додавання родзинок підвищить смакові якості книшів.