З давніх часів на території України вирощували коноплі. Ця рослина слугувала універсальною сировиною для виготовлення одягу та інших важливих господарських товарів. Також насіння коноплі використовували у приготуванні різноманітних страв та для виробництва олії. Причина такої популярності криється в неймовірній поживній цінності цієї рослини. Вона підсилює імунітет, заспокоює нервову систему, позитивно впливає на пам’ять та концентрацію, а також підтримує здоров’я шлунково-кишкового тракту, крові та судин.
Найбільші площі під коноплями знаходяться в Сумській області. Станом на 2022 рік, площа їх вирощування складала понад 450 гектарів. Це приблизно чверть всіх посівів цієї культури в Україні. Варто зазначити, що обласний центр цими вихідними, зокрема 6 вересня, святкує День Сум. Це місто має багатий історичний спадок, оскільки було засноване ще у 1652 році.
Однією з традиційних страв, що характерні для кухні Сумщини, є книші. Це стародавня українська страва, яку колись готували на свята. Згадки про неї можна знайти навіть у “Енеїді” Івана Котляревського. Книші мають чудовий смак, особливо з конопляним насінням, яке надає їм унікального аромату. Отож, давайте згадати про наше культурне надбання і приготуємо цю традиційну страву.
Книші з коноплями з села Перемога
Вам знадобиться:
Для тіста:
- борошно житнє – 500 г
- борошно пшеничне – 500 г
- дріжджі – 100 г
- вода
- цукор
Для начинки:
- конопляне насіння – 200 г
- мед – 50 г
- вода
- сіль
Як готувати:
Спочатку приготуйте опару. У миску налийте теплу воду і розчиніть у ній дріжджі, потім додайте ложку пшеничного та ложку житнього борошна. Розмішайте до консистенції сметани. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на 3 години.
Тим часом приготуйте начинку для книшів. На сковороді обсмажте конопляне насіння до сухості. Потім подрібніть його у ступці. Пересипте в миску, додайте мед і трохи води. Добре перемішайте, щоб начинка мала консистенцію пасти.
Перейдіть до вимішування тіста. До опари додайте цукор, сіль і решту борошна. Вимішайте. Нехай тісто вистоюється і підійде близько 2 годин. Коли тісто збільшиться в об’ємі, сформуйте маленькі кульки, кожну розкачайте, зробіть надрізи і наповніть начинкою. Потім загорніть, надаючи форму пиріжка, і відправте у духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Книші повинні зарум’янитись.
Поради від Інформатора: Якщо бажаєте, щоб тісто було ніжнішим, використовуйте лише пшеничне борошно. У такому випадку воно швидше підніметься. Насіння конопель можна перемолоти за допомогою кавомолки або блендера. В начинку додавання родзинок підвищить смакові якості книшів.