Відчуття волі: Середньовічна румфордська зупа в інтерпретації акторки Тетяни Малкової

Супи завжди залишаються актуальними, особливо в холодну пору року. Існує безліч рецептів перших страв, які дійшли до наших днів ще з давніх часів. Наприклад, Румфордська зупа, що виникла у 1780-х роках. Цю страву створив у Німеччині міністр Бенжамін Томпсон, відомий як граф Румфорд. Вона є дуже поживною і складається з простих інгредієнтів, що робить її бюджетною.

Рецепт цієї страви увійшов до книги “Практична кухня” відомої галицької кулінарки Ольги Франко. На основі цього рецепту був знятий фільм “Смак свободи”, який з’явився на екранах у 2024 році. У фільмі роль су-шефа виконала акторка Тетяна Малкова, яка 16 вересня святкує свій 37-й день народження. Серед її відомих робіт також ролі у фільмах “Пес Альф”, “Конотопська відьма”, “Морська поліція. Чорноморськ”, “Козаки. Абсолютно брехлива історія”, “Бідна Саша” та “Моя улюблена Страшко”.

Що стосується Румфордської зупи, то вона являє собою страву з овочів, бобових і грибів, яка готується шляхом додавання засмажки з борошна та олії. Після цього зупу перетирають до однорідності, створюючи крем-суп. Зазвичай його подають зі сметаною. Тож давайте також приготувати цю страву з незвичною назвою, але дуже доступними інгредієнтами.

Румфордська зупа


Страва виходить дуже поживною.

Вам знадобиться:

  • морква – 1 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • селера – 1 стручок
  • часник – 3 зубчики
  • картопля – 4 шт.
  • гриби – 3-4 шт.
  • лавровий лист – 2 шт.
  • горох – 1 ст.л.
  • квасоля – 1 ст.л.
  • сіль
  • петрушка – 1 пучок

Як готувати:

Квасолю та горох добре промийте, замочіть на кілька годин, а потім відваріть до напівготовності. Овочі очистіть, наріжте великими шматками і викладіть у велику каструлю. Додайте квасолю, горох, лавровий лист і сіль. Залийте водою і поставте на вогонь. Варіть до готовності.

Тим часом приготуйте заправку. На сковороді обсмажте 1 ст.л. борошна та 1 ст.л. олії, доливаючи трохи води, щоб отримати консистенцію густої сметани. Додайте цю суміш до супу, коли він приготується. Перекладіть суп у блендер і збийте до однорідної консистенції.

Подавайте зі сметаною та свіжою петрушкою.

Поради: щоб надати страві більш яскравого смаку, до неї можна додати копчену ковбасу або плавлений сир. Сметану можна замінити вершками, а петрушку — кріпом.