Київський ресторанний бізнес стикається з серйозними викликами – ринок втрачає навіть ті заклади, що працювали багато років і мали своїх клієнтів. У 2024 році столиця втратила 120 ресторанів та кафе, а підсумки 2025 можуть бути ще гіршими. Прогнозують нову хвилю закриттів вже восени, причому до кінця року на ринку може залишитися лише 80% чинних закладів.
З десяти закладів тільки двоє можуть вважатися успішними
Дослідження ресторанного консультанта Ольги Насонової вказують на спад у сфері. За інформацією, в центрі міста майже на кожному розі з’явилися порожні приміщення з написами “в оренді”. Причина цьому не лише у відтоку клієнтів та проблемах з кадрами, а насамперед у зниженні купівельної спроможності населення.
“Клієнти, які раніше регулярно відвідували заклади, витрачають значно менше. Усе подорожчало, і люди намагаються економити, тому ресторани стали менш популярні”, – зазначає експертка.
Це стосується не лише нових закладів, які ще не встигли завоювати свою аудиторію, а й тих, що вже давно на ринку, користуються популярністю та мають надійну репутацію. Якість та сервіс залишаються на високому рівні, але все менше людей можуть собі дозволити обід або вечерю в ресторані.
На думку Ольги Насонової, з десяти нових ресторанів лише двоє насправді успішні та прибуткові. П’ять – перебувають на межі успіху, а три – закриваються протягом кількох місяців або року. Водночас, навіть відомі заклади, що працювали роками, закриваються все частіше.
“Власники закладів намагалися знайти вихід з кризи, проте невдачі призводять до того, що бізнес покидають. Один ресторатор казав мені: “Я роздав гроші персоналу та постачальникам, а сам залишився без жодної копійки”, – додає Насонова.
“Такого важкого літа не було давно”
Ситуація в закладах ускладнилася через кадрову кризу. Експертка повідомляє, що замість звичних п’яти кухарів, на зміні часто працюють лише двоє. Власники змушені піднімати зарплати працівникам – навіть без досвіду, нові працівники вимагають високого окладу, і ресторатори не можуть інакше, адже немає кому працювати.
Це літо стало надзвичайно складним для багатьох: хоч світло не вимикали, постійні обстріли та психологічна втома клієнтів ще більше зменшили потік відвідувачів. Осінь не обіцяє полегшення, тому очікується новий сплеск закриттів.
Важливі дані свідчать про критичні втрати: з закладів зникли, зокрема, “Кеды” на Бесарабці, а також закривається “ЖарІмʼясо” – ресторан із власною концепцією. Район Бесарабки стає все менш привабливим, а клієнти переміщуються до інших районів.
Окремі локації, наприклад, Поділ та район Золотих воріт, все ще тримаються на плаву, адже одним із ключових факторів їхнього успіху є відносна безпека. Тут зберігається баланс між якістю та вартістю, що дозволяє закладам зберігати стабільну аудиторію: нещодавно відкриті “Мусафір”, “Мама Манана”, “Япіко”, Very Well Cafe мають постійний потік відвідувачів.
Ситуація на ринку сильно залежить від загального настрою та новин, підкреслює експертка. Восени, коли надії на закінчення війни стали поширеними, ресторатори почали активніше шукати нові приміщення, відкривати нові формати. Проте тепер цієї надії вже немає, а зима приносить ризики, пов’язані із можливими відключеннями світла.
“Якщо ситуація продовжиться в такому дусі й відштовхнеться у негативному напрямку, близько 20% закладів можуть закритися до нового року. Основна причина — економічні труднощі. В цілому ресторанний ринок втримається, закриються як ті, хто відкривався насилу, так і ті, що довгий час працювали, але нині ледь виживають. Багато закладів можуть закритися ненадовго, якщо вони мають власне приміщення”, – прогнозує Ольга Насонова.
Отже, навесні ситуація може бути надто гнітючою – з 10 умовних закладів залишаться лише два успішні, а 3-4 зможуть вийти “у нуль”. Але за умови позитивних новин із фронту, все може швидко змінитися, адже надія на мир суттєво впливає на бізнес. Також, як наголошує експертка, ті, хто виживе, матимуть можливість працювати довго.
Про проблеми з рестораном ChaCha та закладом “Опанас”
Нещодавно стали відомі скандали навколо засновників ресторану “Опанас”, який опинився під загрозою закриття на 25-му році свого існування. Серед них є й відомі постаті, пов’язані із місцевою політикою.
Також є інформація про ресторан ChaCha, що зайняв приміщення колишнього магазину “Рошен” на Хрещатику, який намагався прибудувати літній майданчик, створюючи незручності для перехожих. Нині тротуар поряд із закладом перекритий, що ускладнює рух пішоходів у “години пік”.