Єврейський Новий рік або Рош га-Шана – це одне з найзначніших свят у юдаїзмі. Воно символізує початок нового року згідно з єврейським календарем і пов’язане з днем створення світу та перших людей, Адама і Єви. Це свято відзначають 1-2 числа місяця Тишрей, що доводиться на кінець вересня або початок жовтня за григоріанським календарем. Зазвичай для святкування обирають середу, п’ятницю чи неділю. У 2025 році юдеї почнуть святкувати Рош га-Шана з 22 вересня до 24 вересня.
Протягом святкування юдеям заборонено виконувати будь-які роботи. Вони читають молитви та просять у Господа благословення. У день Нового року вони відвідують храм, а потім вітають один одного. Найбільш привітнім побажанням є просити, щоб Господь записав їх у “Книгу життя”. Це книга, до якої за віруванням юдеїв вносять лише праведників, яким обіцяється добробут і щасливе життя. Після цього вони повертаються додому за святковий стіл, на якому основними стравами є хліб-хала, мед та яблука, які символізують вічність і солодке життя.
На стіл також ставлять різні страви з овочів і багато фруктів, серед яких є страви зі сочевиці. Наприклад, овочеве рагу з цими бобовими. Воно дуже смачне та поживне, а поєднання з запеченим гарбузом робить страву неймовірно ароматною. Пропонуємо один з рецептів такої страви, яка стане чудовою окрасою осіннього обіду чи вечері.
Смажені осінні овочі з сочевицею та спеціями
Вам знадобиться:
- стебло селери – 1 шт.
- морква – 2 шт.
- цибуля – 1 шт.
- гарбуз – 900 г
- брюссельська капуста – 220 г
- зелена сочевиця – 1 склянка
- оливкова олія – 7 ст.л.
- гарам масала – 4,5 ч.л.
- чебрець – 1 ч.л.
- діжонська гірчиця – 2 ч.л.
- овочевий бульйон – 3 склянки
- сіль – 1 ч.л.
- мед – 1 ст.л.
- апельсиновий сік – 1/4 склянки
Як готувати:
Почніть з підготовки овочів. Помийте гарбуз, очистіть від шкіри та насіння, наріжте на невеликі кубики. Селеру, цибулю та моркву також наріжте на шматочки. Брюссельську капусту розріжте на чотири частини. Візьміть пательню, налийте олію і розігрійте. Викладіть туди селеру, моркву, цибулю та обсмажуйте до м’якості приблизно 5 хвилин.
Додайте до овочів спеції та гірчицю, тушкуйте 1-2 хвилини. Потім всипте сочевицю і залийте бульйоном. Посоліть, накрийте кришкою. Коли закипить, зменшуйте вогонь до мінімуму і тушкуйте 40 хвилин, поки сочевиця не стане м’якою. Поки суміш з овочами готується, переходьте до приготування гарбуза.
Візьміть форму для запікання, змішайте в ній мед, сіль, олію, гарам масала та 1 чайну ложку гірчиці. Висипте нарізаний гарбуз і ретельно перемішайте, щоб кожен шматочок був покритий спеціями. Помістіть у духовку, попередньо розігріту до 220°C, на 15 хвилин.
Повертайтеся до овочів. Через 40 хвилин тушкування додайте до них брюссельську капусту і готуйте ще 15-20 хвилин. Зливаєте зайву рідину, а потім додаєте гарячий апельсиновий сік. Перемішайте та викладіть у глибоку тарілку. Зверху на сочевицю покладіть запечений гарбуз. Страва готова! Смачного!
Поради: для пришвидшення приготування можна використовувати червону сочевицю замість зеленої. Для більш насиченого смаку додайте імбир і часник. Також помідори нададуть страві особливого смаку.
