Можливо, ви чули, що деякі продукти та напої, такі як грейпфрут і алкоголь, не можна вживати з певними ліками. Водночас молочні продукти можуть зробити деякі ліки менш ефективними. Про це йдеться в новому дослідженні. Цей ефект є особливо проблематичним для антибіотиків, якими лікують бактеріальні інфекції, пише LiveScience.
Антибіотики, які приймаються всередину – у вигляді таблеток чи рідини – повинні всмоктуватися в кров, щоб діяти ефективно. Але при прийомі з молочними продуктами, такими як молоко, сир або йогурт, деякі антибіотики не засвоюються належним чином.
Нове дослідження показало, що всмоктування антибіотика під назвою демеклоциклін у кров зменшилося на приголомшливі 83% при прийомі з молоком порівняно з водою та безмолочною їжею. Демеклоциклін використовується для лікування пневмонії. Інше дослідження показало, що коли ципрофлоксацин приймається з молоком, рівень препарату в крові приблизно на 30%-36% нижчий, ніж коли він приймається з водою. Цей антибіотик використовується для лікування хвороб від пневмонії до гонореї.
Чому це відбувається
Молочні продукти містять велику кількість заряджених частинок кальцію та магнію. Їхні іони можуть зв’язуватися з деякими антибіотиками, створюючи нерозчинну сполуку. А якщо ліки не можуть розчинитися в кишечнику, вони не всмоктуються в кров.
Отже, коли іони кальцію та магнію присутні в кишечнику, вони ефективно затримують там молекули антибіотиків. Таким чином, кількість антибіотика значно зменшується, що знижує ефективність препарату в організмі.
Це не впливає на всі антибіотики
Ця взаємодія з молочними продуктами є проблемою лише для деяких антибіотиків, зокрема тих, які належать до двох класів: тетрациклінів і фторхінолонів. Та, на щастя, уникнути цієї лікарської взаємодії досить просто. Головне – приймати антибіотики, запиваючи водою, і своєчасно приймати їжу та ліки.
Щоб переконатися, що антибіотик діє належним чином, пацієнти повинні приймати препарат за 2 години до або через 6 годин після вживання молочних продуктів, радять лікарі. За їхніми словами, це зменшує контакт кальцію та антибіотика в шлунково-кишковому тракті й гарантує, що пацієнт отримає максимальну користь від ліків.
Також важливо бути обережними щодо інших немолочних джерел кальцію або магнію, таких як ліки проти печії й дієтичні добавки. Як і молочні продукти, ці речовини можуть перешкоджати ефективності деяких антибіотиків. На процес всотування антибіотиків у кров можуть вплинути й інші препарати.
Препарати проти раку
Так, препарат проти раку передміхурової залози естрамустин здатен зв’язуватись з кальцієм, так само як і препарат соталол, який використовується для лікування нерегулярного серцебиття. Цей зв’язок знижує абсорбцію та ефективність препарату, коли його приймають з молоком.
Іноді винен не кальцій, а молочний білок під назвою казеїн. Ще одне дослідження показало, що казеїн може утворювати комплекс з таким препаратом, як фенітоїн, що використовується для контролю судом. Таким чином він зменшує всмоктування ліків у травному тракті.
Ферменти в молоці також можуть викликати проблеми. Ліки проти раку меркаптопурин інактивується ферментом під назвою ксантиноксидаза, який у високих концентраціях міститься в молоці. Щоб уникнути такої взаємодії, пацієнтам, які приймають меркаптопурин, рекомендується зменшити споживання молока з моменту прийому ліків, щоб забезпечити їхню належну дію.
Лікар допоможе з’ясувати, чи здатні молочні продукти, чи інші джерела кальцію, чи магнію зробити певні ліки менш ефективними. Потенційні взаємодії з лікарськими засобами також зазвичай вказуються на етикетках препаратів. Уважно читайте їх.