Популярні в Україні цукерки виявилися небезпечними: спричиняють передозування

Солодка, себто лакрична цукерка, часто викликає розбіжності – люди або люблять її, або ненавидять. Традиційно виготовлена ​​з кореня солодки – Glycyrrhiza glabra, ця м’яка, жувальна цукерка з явним присмаком сиропу від кашлю може похвалитися основним інгредієнтом, який використовувався для заспокоєння болю в горлі та покращення травлення з часів Стародавньої Греції. Проте вживання занадто великої кількості солодки може мати побічні ефекти, особливо якщо ви приймаєте ліки, з якими цукерка взаємодіє, повідомляє LiveScience.

Отже, якщо солодку їсти регулярно, у великих кількостях або з певними ліками, вона може викликати серйозні побічні ефекти. Це відбувається за умови, що цукерки ароматизовані справжнім коренем солодки, а не подібним на смак інгредієнтом, таким як аніс.

любителі солодки можуть не усвідомлювати, що цукерки можуть впливати на певні органи та ліки.

Як солодка взаємодіє з ліками

Одним із винуватців є гліциризин – ця сполука, що міститься в солодці, може призвести до того, що нирки утримують занадто багато води та натрію, одночасно втрачаючи забагато калію. Про це розповіла професорка дієтології Бостонського університету Джоан Салдж Блейк.

Гліциризин блокує важливий фермент у нирках – HSD-11β, що зазвичай перешкоджає гормону стресу кортизолу порушувати функцію нирок. Фермент поширює кортизол, перетворюючи його в інший гормон, який називається кортизоном. Без цього ферменту кортизол фіксується на рецепторах у нирках, змушуючи орган утримувати воду та натрій і викидати калій.

Коли нирки затримують натрій і воду, об’єм крові, що циркулює в організмі, збільшується. Це означає, що більше рідини тисне на стінки кровоносних судин, що призводить до високого кров’яного тиску або гіпертонії. Цей ефект може безпосередньо протидіяти препаратам, котрі знижують артеріальний тиск, знижуючи їхню ефективність. Ці взаємодії впливають на такі препарати, як “Каптоприл”, добре відомий українцям.

Інша взаємодія може виникнути з діуретиками. Ці ліки часто призначають для зниження артеріального тиску шляхом виведення зайвої рідини з організму. Простіше кажучи, вони змушують вас частіше бігати до туалету.

Одним з побічних ефектів є те, що вони змушують організм втрачати калій, важливий мінерал, який допомагає підтримувати хорошу роботу серця та м’язів. Солодка змушує організм втрачати калій, тому її споживання разом з діуретиками може призвести до небезпечно низького рівня калію, що називається гіпокаліємією. Симптоми включають м’язову слабкість, втому та, іноді, серйозні проблеми з серцем.

Низький рівень калію, викликаний солодкою, також може збільшити ризик побічних ефектів від “Дигоксину”. Цей препарат використовується для лікування захворювань серця – фібриляції передсердь і серцевої недостатності. Він змінює концентрацію мінералів у клітинах серця, блокуючи певний насос, і це опосередковано змушує більше кальцію залишатися всередині клітин.

Додатковий кальцій змушує серцевий м’яз скорочуватися з більшою силою, допомагаючи йому перекачувати кров ефективніше. Зазвичай калій конкурує з дигоксином у насосі, на який він спрямований, запобігаючи надто сильному ефекту препарату. Однак, коли рівень калію в організмі низький, дигоксин сильніше зв’язується з клітинами серця, що призводить до токсичних наслідків.

Так, у журналі Cardiology описували випадок, коли чоловік відчув отруєння дигоксином після використання трав’яного проносного, що містило солодку. Солодка знизила рівень калію, дозволяючи дигоксину діяти занадто сильно і призводити до застійної серцевої недостатності.

Висновок: якщо ви приймаєте будь-які ліки, вам завжди слід проконсультуватися з лікарем або фармацевтом, перш ніж вживати продукти, що містять солодку. Важко сказати, якою може бути безпечна доза солодки. 

Скільки солодки можна з’їсти

Цукерки, добавки та чаї можуть містити різні рівні гліциризину. Крім того, чутливість людей до гліциризину змінюється залежно від їхньої фізіології та існуючих захворювань, таких як високий кров’яний тиск.

Для людей, які не приймають жодних ліків, рекомендують обмежити споживання гліциризину до 100 міліграмів на день, або приблизно від 60-70 грамів цукерок із солодки. Крім того, ви можете відчути такі симптоми, як головний біль чи проблеми з серцем. Якщо вам 40 років і більше, вживання 56 грамів чорної солодки на день протягом принаймні двох тижнів може привести вас до лікарні з нерегулярним серцевим ритмом. Отже, суть головним чином така: для солодки поміркованість є ключовою.

Навіть регулярне вживання чаю з солодки або трав’яних добавок, що містять солодку, може мати негативні наслідки. В одному випадку у жінки розвинувся небезпечно низький рівень калію та високий кров’яний тиск – що призвело до припливів, пітливості та головного болю – через вживання шести чашок чаю з солодки на день. Вона перестала пити чай із солодки, і її симптоми зникли через два тижні.

Хороша новина полягає в тому, що більшість продуктів зі смаком солодки не містять справжнього кореня солодки, капжуть лікарі. Замість цього вони використовують анісову олію, яка забезпечує той самий смак без гліциризину.

Джерело