Більшість із нас люблять шоколад. Згідно з новим дослідженням, ті, хто вибирає темний, а не молочний, можуть знайти приховану користь у зменшенні ризику діабету 2 типу. Гарвардські вчені провели дослідження щодо здоров’я та харчових звичок 111 654 медсестер, які у 1970-х і 1980-х роках реєстрували, які типи шоколаду вони їдять, повідомляє ScienceAlert.
Вживання від п’яти порцій чорного шоколаду на тиждень пов’язано зі зниженням ризику розвитку діабету 2 типу на 21%. Більше того темний шоколад, схоже, також допоміг цим людям утримати вагу. Цікаво, що такого ж зв’язку між молочним шоколадом і діабетом 2 типу дослідники не виявили, натомість він був пов’язаний зі збільшенням маси тіла.
“Збільшення споживання чорного, але не молочного шоколаду пов’язане зі зниженням ризику діабету 2 типу. Збільшення споживання молочного шоколаду було пов’язане з довготривалим збільшенням ваги”, – написали дослідники .
Попри обмеження дослідження, зв’язок між чорним шоколадом і зниженням ризику діабету 2 типу достатньо сильний. У чорному шоколаді багато флаванолів – сполук, які також містяться у фруктах і овочах і мають численні переваги для здоров’я. Зокрема флаваноли давно пов’язують зі зниженням ризику діабету 2 типу.
“Споживання молочного та білого шоколаду не призведе до такої ж користі через високий вміст доданого цукру – встановленого фактору ризику різних хронічних захворювань (порушення обміну речовин, хвороб серця – прим. ред.)”, – пишуть дослідники.
Очікується, що протягом наступних двох десятиліть на цукровий діабет в усьому світі захворіє 700 мільйонів людей. Ця хвороба потребує постійного контролю рівня цукру в крові, що може призвести до більш серйозних медичних ускладнень. Щоб уникнути цього, варто гарно спати, займатися спортом та їсти корисні продукти. Зокрема, чорний шоколад.