Яке м’ясо з’їсти, щоб краще спати

28 листопада у США відзначають День подяки і їдять символічну індичку. Експерти ж з харчування кажуть, що ця любов до птаха не повинна закінчуватися після свята. Регулярне вживання індички може покращити ваше здоров’я кількома способами, пише NYTimes.

В індичці багато білка 

В індичці багато білка: 85 г індичої грудки без шкіри містять близько 26 грамів білка. Це майже половина рекомендованої кількості, яку повинен з’їдати кожен дорослий на день. Білок є основним будівельним матеріалом організму. Коли наше тіло формує та відновлює клітини, то постійно втрачаєте білок, який слід відновлювати з їжею.

Антитіла імунної системи людини, які захищають від шкідливих бактерій і вірусів, складаються з білків. Як і ферменти, які ми використовуємо для травлення, а також гормон інсулін, що регулює рівень цукру в крові. Крім того, серце – це білковий м’яз для перекачування крові. Білок також допомагає вам відчувати ситість після їжі, пояснила клінічна професорка дієтології Джоан Салдж Блейк.

Індичка – нежирна 

В індичці  мало насичених жирів: 85 г грудки індички без шкіри містять лише півграма насичених жирів, що підвищують холестерин. Навіть якщо ви вибираєте темне м’ясо – більш жирну частину птиці, ви все одно їсте лише 2,5 грама насичених жирів. Водночас дієтологи рекомендують їсти менш як 20 грамів цих жирів щодня.

Це дає індичці перевагу в харчовій якості над іншими білками тваринного походження, такими як яловичина та баранина. Наприклад, котлетка з яловичого фаршу вагою 85 г містить близько 7,5 грамів насичених жирів. Надмірне споживання насичених жирів може підвищити рівень так званого поганого холестерину, що може збільшити ризик серцевого нападу або інсульту.

Індичка багата на вітамін B12

Вітамін B12 підтримує наші нерви та клітини крові. Темне м’ясо птиці має високий вміст вітаміну B12, який природним чином міститься лише в продуктах тваринного походження. Вітамін В12 допомагає тілу виробляти нервові клітини, що підтримують гостроту роботи мозку та пам’ять. Вітамін B12 потрібен і для виробництва еритроцитів.

При цьому 85 г темного м’яса зі шкірою містять близько 1,4 мікрограма вітаміну B12, що становить більш ніж половину щоденної потреби дорослих. Біле м’ясо без шкіри містить дещо менше цього вітаміну.

Індичка сприяє кращому сну 

Індичка, як відомо, містить амінокислоту під назвою триптофан, яка допомагає організму виробляти серотонін і мелатонін, що регулюють цикли сну і неспання. При цьому кількість триптофану в індичці занадто низька, щоб впливати на пильність чи викликати негайну сонливість. Втім, на якість нічного сну це впливає – вона покращується.

Як готувати й зберігати індичку 

Якщо ви купуєте готову індичку в супермаркеті, слід пам’ятати ось про що. Якщо етикетка містить інгредієнти, яких немає на вашій кухні, як-от модифікований кукурудзяний крохмаль чи карамельний барвник, це означає, що перед вами ультраоброблена їжа. Регулярне вживання обробленого м’яса підвищує ризик колоректального раку, діабету та серцевих захворювань, попереджають експерти з харчування.

Нарізане в’ялене або копчене м’ясо, включаючи індичку, також часто містить багато натрію. Щоб обмежити споживання натрію, смажте індичку вдома у духовці. Зберігати індичку в холодильнику доцільно протягом трьох-чотирьох днів. Заморожена варена індичка добре зберігається до шести місяців.

Раніше Інформатор розповідав, як приготувати запечену індичку за улюбленим рецептом Скарлетт Йоганссон, а також публікував рецепт салату з м’ясом індички.

Джерело