Книга рекордів Гіннесса оголосила манхінель найнебезпечнішим деревом у світі з корою, яка може викликати хімічні опіки, соком, біля якого небезпечно стояти під час дощу, і яблуком, яке здатне вбити будь-кого. Отже, якщо ви побачите дерево Manchineel, тримайтеся від нього подалі, повідомляє IFLScience. Христофор Колумб називав найнебезпечніше дерево у світі Manzanilla de la Muerte, що в перекладі буквально означає “маленьке яблуко смерті”.
Така назва здається доречною, коли ви чуєте, що сталося з консультанткою-радіологом, яка зробила помилку, з’ївши таке. Проте насправді плоди дерева більше схожі на недостиглі томати чері чи маленькі зеленкуваті картоплинки.
“Я необдумано вкусила цей фрукт і знайшла його приємно солодким. Моя подруга теж вкусила. Через кілька хвилин ми помітили дивне перцеве відчуття в роті, яке поступово прогресувало до печіння й роздираючого стискання горла. На жаль, біль посилювався від більшості алкогольних напоїв, хоча піна-колада злегка заспокоювала його. Але краще за все – молоко”, – написала Нікола Стрікленд у неймовірно відвертій статті 2000 року.
Симптоми посилювалися протягом кількох годин, поки пара ледве могла ковтати тверду їжу через нестерпний біль і відчуття величезної шишки в глотці. Сумний досвід, але він міг бути набагато гіршим.
З’їсти таке “яблуко” може означати:
- низьку частоту серцевих скорочень,
- набряк у горлі, який може бути настільки сильним, що постраждалій людині може знадобитися інтубація,
- шлунково-кишкова кровотеча,
- летальність.
Вважається, що важкі реакції викликані ефірами форболу в соку та плодах дерева. Манхінель може завдати вам шкоди, навіть не вступаючи в прямий контакт. У статті 2011 року детально описано, що трапилося з групою студентів, які сховалися від дощу під деревом у Вест-Індії. Вони отримали опіки та відвідували дерматолога.
Небезпечність цього дерева підсилює те, що воно виглядає як звичайне дерево й пахне стиглими сливами. Майте на увазі, це пляжна рослина, тому часто зустрічається в зонах відпочинку.